Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 25.4. – svátek slaví Marek

Toto je současnost a budoucnost značky Fendt, která stále roste

Zveřejněno: 5. 7. 2019

Společnost Fendt pokračuje ve zvyšování prodejů a podílů na trhu v Evropě, ale i jinde ve světě. To platí prakticky pro všechny její výrobky – traktory či pícninářské stroje. Viceprezident Peter-Josef Paffen na mezinárodní tiskové konferenci prohlásil, že je s výsledky spokojen.

Fendt vstupuje na brazilský trh.

Přes 90 let historie značky Fendt byl právě rok 2018 tím nejúspěšnějším. Podařilo se zvýšit prodeje traktorů o dalších 12 % na 16 806 kusů. 66 % vyrobených traktorů se exportovalo. Nyní je v plánu prodat 18 000 traktorů a v roce 2020 - 20 000 traktorů.

Německý trh s traktory je v současné době relativně pozitivní. V prvních pěti měsících se Fendt umístil na prvním místě (podíly - 23,9 % od 0 koní, 29,4 % od 51 koní a 42,6 % od 201 koní). „Naším cílem je do konce roku dále zlepšovat vynikající pozici Fendtu na trhu v Německu. Jsme potěšeni důvěrou, kterou nám naši zákazníci ukázali,“ prohlásil Peter-Josef Paffen.

Západní a střední Evropa - bez Turecka - je a bude i nadále nejdůležitějším regionem společnosti Fendt. Fendt nadále zvyšuje prodeje a podíly na trhu zemědělských strojů v Evropě.

Letos by se mělo ve Francii prodat 4 000 traktorů Fendt (minulý rok se prodalo 3 450 kusů). V Itálii se minulý rok poprvé prodalo 1 000 traktorů, letos je v plánu 1 200. Ve Velké Británii nejspíše poprvé prodeje překročí hranici 1 000 kusů, a to i přes debatu o Brexitu.

Peter-Josef Paffen věří, že za úspěchem stojí stále profesionálnější spolupráce s celostátní nezávislou distribuční sítí Fendt.

Fendt se také nyní rozhodl, že své stroje nabídne celému světu. Jedním z kroků je příchod na brazilský trh. V Severní Americe se Fendt v posledních letech vrátil k rostoucímu prodeji, zejména s novými velkými traktory Fendt a Challenger 1000 Vario. Bude se tam též prodávat i nová generace traktoru Fendt řady 900 Vario. V Austrálii byly minulý rok uvedeny na trh sběrací vozy Fendt Tigo a lisy na válcové balíky (na trhu byly přijaty velmi pozitivně). V Jihoafrické republice je trh se zemědělskými stroji v současné době poněkud utlumený, ačkoli hlavní zákazníci v této oblasti mají stále velký zájem o řadu velkých traktorů a sklízecích mlátiček Fendt.

Tzv. řada Full-Line, tedy nabídka uceleného sortimentu zemědělské techniky pod jednou značkou, se též těší velkému zájmu. Letos se plánuje prodat 170 pásových traktorů, 460 sklízecích mlátiček (z toho 100 modelů IDEAL). Letos se dále vyrobí 125 lisů na hranolové balíky a v dalším roce 900 lisů na válcové balíky. Továrna ve Wolfenbüttelu tak jede na plné obrátky. V dalším výrobním závodě, Fendt Nature Green, kde se vyrábí technika na sklizeň pícnin, se letos vyrobí 3 350 kusů techniky. Co se týče postřikovačů, tažených se vyrobí 75 a 130 samojízdných – výrobní závod v Hohenmölsen letos dosáhl své kapacity.

Fendt vyrábí techniku v šesti výrobních závodech v Německu (Marktoberdorf, Asbach-Bäumenheim, Feucht, Hohenmölsen, Waldstetten a Wolfenbüttel). S navyšováním výroby je spojeno i zaměstnávání většího počtu lidí. Na konci prosince 2018 zaměstnávala společnost Fendt celkem 5 398 osob. To je o 461 více pozic než v předchozím roce. Ke konci května 2019 se počet zaměstnanců dále zvyšoval na 5 571 - o 173 více než na konci roku 2018.

Fendt investuje 73 milionů eur na výzkum a vývoj.

Fendt také oznámil, že stále pracuje na malých polních robotech - Xaver Robot a na elektrickém traktoru Fendt e100 Vario (o ten je prý enormní zájem). Vývojáři též intenzivně pracují na tématech digitalizace a inteligentního zemědělství.

Autor: Milan Jedlička
Foto: Fendt

Tématické tagy


Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.
Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.