50 let Kubota v Evropě. Akční nabídka modelů řad M5 a M5N.
Dnes je 29.3. – svátek slaví Taťána

První přímé řešení cloud-to-cloud pro vzájemnou komunikaci strojů různých značek

Zveřejněno: 2. 10. 2019

Zemědělci s vozovým parkem složeným z různých značek strojů byli dosud schopni zaznamenávat, zpracovávat a dokumentovat data pouze na příslušných strojích nebo portálech výrobců. Ve spolupráci společností Claas, John Deere a 365FarmNet vzniklo poprvé přímé a trhu otevřené řešení cloud-to-cloud. Toto řešení funguje podobně jako známý standard ISOBUS. Uživatelé tak mohou přenášet svá data přes rozhraní a ovládat a sledovat celý svůj strojový park ve svém oblíbeném systému.

Systém DataConnect

Systém DataConnect umožňuje zemědělci nadále používat jeho preferovaný datový portál příslušného výrobce. Nově však může prostřednictvím nového rozhraní přenášet data i z ostatních strojů jiné značky. Data však zůstávají v operačním centru John Deere, Claas Telematics nebo 365FarmNet, ale lze je přenášet z jednoho cloudu do druhého v reálném čase.

V současné době je DataConnect určen pro přenos všech důležitých strojních dat, jako je poloha stroje, hladina palivové nádrže, aktuální pracovní stav a například rychlost stroje. V budoucnu je plánován přenos agronomických údajů.

Společnosti chtějí se systémem DataConnect přispět svými zkušenostmi s cloud-to-cloud komunikací v rámci probíhajících projektů AEF. Při navrhování tohoto nového rozhraní byl kladen důraz na použití stávajících průmyslových standardů. Všichni zainteresovaní výrobci zemědělských strojů a poskytovatelé softwaru, jakož i průmyslová sdružení proto vyzývají, aby se dále rozvíjelo stávající rozhraní.

Jak systém DataConnect funguje, bude možné vidět na výstavní ploše Claas, 365FarmNet a John Deere během veletrhu Agritechnica 2019 v Hannoveru. Oficiální spuštění je naplánováno na léto 2020.

Autor: Milan Jedlička
Foto: John Deere

Tématické tagy


Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.
Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.