Víceúčelové rotační plečky GST BIOSTAR. Nástroj na celoplošnou mechanickou kultivaci
Dnes je 28.3. – svátek slaví Soňa

Řezačka Rostselmash F 2650 pro ekonomickou sklizeň plodin

Zveřejněno: 25. 12. 2021

Sklízecí řezačka Rostselmash F2650 s jmenovitým výkonem 626 koní a s vhodným adaptérem (pro sklizeň kukuřice nebo pro sběr pícnin) je perspektivní stroj pro vysoce produktivní způsob sklizně plodin. Najde uplatnění v zemědělských podnicích se zaměřením na chov hospodářských zvířat.

Řezačku Rostselmash F2650 je možné provozovat s běžnými adaptéry zahraničních i ruských výrobců.

Až donedávna se sklízecí řezačky Rostselmash západní výroby od ruských řezaček lišily vyšší technickou úrovní, která spočívala v přítomnosti výkonnějších motorů, automatických řídicích systémů a palubních počítačů. V současné době ruské řezačky Rostselmash tento technologický náskok zkracují. Přitom si stále zachovávají jednoduchost. Na evropském trhu jsou nabízené modely řady Rostselmash RSM F (Rostselmash F 2450 – 462 k / 340 kW, F 2550 – 544 k / 400 kW, F 2650 – 626 k / 460 kW) lišící se od sebe pouze rozměry a výkonem motoru, ústrojí zůstává téměř identické. Vzhledem ke složení zemědělských podniků v České republice je u nás aktivně nabízen model posledně jmenovaný Rostselmash F 2650. Výhradním dovozcem řezaček Rostselmash pro český trh je firma KomAgrartechnik CZ s.r.o. Prodej a servis je řešen přes regionální distribuční a servisní síť obchodních partnerů.

Úsporný provoz řezačky Rostselmash F 2650

Stroj Rostselmash F 2650 pohání řadový šestiválcový motor MTU od Mercedesu, přesněji typ 473LA s jmenovitým výkonem 460 kW, vyráběný v souladu s platnými emisními normami. Převodovka a spojka jsou namontovány na hnací hřídeli motoru, čímž je zajištěn pohon čerpadel. Motor spolu s hydrostatickou převodovkou umožňuje stabilní a ekonomický provoz za všech podmínek. Pojezdové ústrojí je dimenzováno na přepravní rychlost až 40 km/h.

Stroj Rostselmash F 2650 pohání řadový šestiválcový motor MTU od Mercedesu, přesněji typ ОМ 473LA s jmenovitým výkonem 626 k.
Stroj Rostselmash F 2650 pohání řadový šestiválcový motor MTU od Mercedesu, přesněji typ ОМ 473LA s jmenovitým výkonem 626 k.

Pohyb v obtížném terénu zajišťuje pohon všech kol a velké pneumatiky. Řezačku Rostselmash F 2650 lze obout do pneumatik o rozměru až 900 mm pro ochranu půdy před zhutněním nebo pro vyšší průchodnost terénem. Pro ještě vyšší ochranu půdy je na přání možné kola vybavit systémem pro regulaci tlaku v pneumatikách.

Řezačku Rostselmash F 2650 je možné provozovat s běžnými adaptéry zahraničních i ruských výrobců, které zvládají při sklizni i podélně a příčně kopírovat povrch půdy. Připojit lze adaptéry s pracovním záběrem až 7,5 metrů. Díky rychloupínacímu systému je připojení velmi rychlé.

Nastavení délky řezanky u řezačky Rostselmash F 2650

Řezačka Rostselmash F 2650 je vybavena řezacím bubnem o průměru 630 mm s rychlostí otáčení 1200 ot/min, nechybí ani vyztužené čepy a ložiska pro spolehlivější provoz. Buben je také vybaven hydraulickou reverzací. Buben disponuje přišroubovanými noži uspořádanými do tvaru písmene V, což umožňuje plynulý, úsporný řez a napomáhá toku materiálu více směrem ke středu bubnu. Hydraulicky poháněné vkládací ústrojí je složeno ze čtyř válců. Konstrukce ústrojí umožňuje nastavovat délku řezu od 4 mm do 22 mm s úplnou sadou nožů nebo od 8 mm do 44 mm s poloviční sadou. Ostření nožů se provádí automaticky. Posuvná konstrukce procesoru nevyžaduje demontáž při přechodu na sklizeň pícnin, ovládání se provádí hydraulicky z kabiny.

Výhradním dovozcem techniky Rostselmah je firma KomAgrartechnik CZ s.r.o.
Výhradním dovozcem techniky Rostselmah je firma KomAgrartechnik CZ s.r.o.

Během sklizně plodin lze aplikovat konzervační látky, a to až ze třech míst. Možné je aplikovat jak koncentrované, tak zředěné přípravky se spotřebou od 0,3 l do 6 l/h, respektive od 10 l až 300 l/h. V kombinaci s funkcí měření vlhkosti sklízené hmoty a dalších hodnot je významně zvyšována účinnost konzervačního aplikačního systému.

Komfortní kabina řezačky Rostselmash F 2650

Denní údržbu stroje Rostselmash F 2650 usnadňují kompresor a automatický mazací systém. Mezi prvky zjednodušující ovládání řezačky je i kamerový sytém, kdy jedna z kamer je umístěna na výsypné rouře a druhá v zadní části stroje. Na přání je možné řezačku vybavit satelitní navigací.

Řezačka Rostselmash F 2650 je osazena klimatizovanou odpruženou kabinou Comfort Cab II s panoramatickým výhledem a zdokonalenou zvukovou izolací.
Řezačka Rostselmash F 2650 je osazena klimatizovanou odpruženou kabinou Comfort Cab II s panoramatickým výhledem a zdokonalenou zvukovou izolací.

Řezačka Rostselmash F 2650 je osazena klimatizovanou odpruženou kabinou Comfort Cab II s panoramatickým výhledem a zdokonalenou zvukovou izolací. K pohodlí přispívá i nastavitelné sedadlo a řada úložných prostor s klimatizovanou přihrádkou. Kromě multifunkčního joysticku pro ovládání klíčových funkcí stroje jsou přítomny i výstupy z kamer umístěné na výsypné rouře či zadní straně řezačky. Obsluze při sklizni pomáhá hlasový informační systém Adviser III, který nepřetržitě monitoruje veškerý provoz a parametry.

Autor: Milan Jedlička
Foto: Milan Jedlička

Tématické tagy


Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.
Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.