50 let Kubota v Evropě. Akční nabídka modelů řad M5 a M5N.
Dnes je 29.3. – svátek slaví Taťána

Řezačky Krone BiG X dostaly facelift. Vedle nové kabiny a optimalizace toku materiálu došlo k přechodu na emisní stupeň 5

Zveřejněno: 15. 9. 2020

Osvědčená technika s novými vlastnostmi. Přesně pod tímto mottem nyní prezentuje Krone řadu samojízdných řezaček BiG X 480/530/580/630 po rozsáhlém faceliftu. Vedle nové kabiny a optimalizace toku materiálu došlo k přechodu na emisní stupeň 5.

Samojízdné řezačky Krone Big X 480, Big X 530, Big X 580 a Big X 630 s novými vlastnostmi

Krone i u modifikované modelové řady klade důraz na prostornou komfortní kabinu. Vzorem byla kabina řady BiG X 680-1180. Krone nabízí dva výbavové balíčky. Sériovou Premium kabinu, která nabízí dotykový 8“ terminál včetně USB a video vstupu. Je vybavena také sluneční clonou, jedním stěračem vpředu a dvěma na bocích kabiny.

Za příplatek je možné získat Premium Komfort kabinu s koženým volantem, dotykovým 12“ terminálem včetně USB a video vstupu. Dále aktivně chlazenou přihrádku a sluneční clony (vpředu, vpravo a vzadu). Mimo to nabízí tři stěrače vpředu, dva na bocích a jeden vzadu. Všechny jsou vybaveny ostřikovačem. Tím je zajištěno, že má řidič i za velmi nepříznivých povětrnostních podmínek, jako je déšť nebo prach, zajištěn výhled na stroj a adaptéry v rozsahu 360 stupňů. Pro obě varianty kabin jsou k dispozici dvě různě komfortní sedadla řidiče.

V neposlední řadě jsou k dispozici i dva balíčky osvětlení. Halogenové a LED osvětlení, které zaručí, že i za soumraku nebo při práci v noci bude mít řidič perfektní přehled nad strojem i okolím. Osvětlení lze na přání kombinovat s osvětlením pro údržbu nebo osvětlením nástupního prostoru.

Drtič zrn OptiMaxx s větší třecí plochou

Jako u BiG X 680-1180 je u nového drtiče zrn OptiMaxx profil zubů nakloněn pod úhlem 5 stupňů. Díky tomuto šikmému tvaru zubů je dosažen tzv. nůžkový efekt. Sklízený materiál není jen intenzivně zpracovaný v podélném směru, ale současně i příkladně zpracován ve směru příčném. Průměr válců je 250mm jako je tomu u všech sklízecích řezaček Krone. Šířka válců drtiče zrn byla zvětšena o 25 procent. Výsledkem tohoto zvětšení třecí plochy je intenzivní zpracování zrna a částic rostlin ve všech oblastech délky řezanky.

Nové válcové drtiče zrn nabízí Krone v provedení 105/123 zubů, popř. 123/144 zubů. Provedení 105/123 zubů je vhodné do střední až velké délky řezanky. Varianta 123/144 zubů se doporučuje do krátké až středně dlouhé řezanky. V základu je rozdíl otáček mezi válci 30 procent. Na přání je možné získat až 40 popř. 50 procent. U obou variant drtičů zrn je v nabídce i Heavy Duty varianta. U tohoto provedení je povrch válců opatřen inovativní technologií Busa®CLAD. Díky tomu je dosažena větší odolnost proti opotřebení a vyšší životnost za všech sklizňových podmínek.

Koncepce válcového drtiče přesvědčí i při manipulaci. Skříň drtiče disponuje upravenými ložisky, které mají vyšší životnost a nabízí příkladně jednoduchou manipulaci pro údržbu a případné opravy. Nejen výměna ložisek popř. válců nebo řemenic (změna rozdílu otáček z 30 na až 50 %) je jednoduchá, ale i čištění lze díky velkému údržbovému otvoru provádět bez jakýchkoli komplikací. Dalším plusovým bodem je, že válcový drtič zrn je vybaven velkými a zesílenými pružinami, které zajišťují konstantně vysoký přítlak válců na sklízený produkt. V základu je použit vícenásobný klínový řemen se šesti drážkami. Ten garantuje spolehlivý pohon. Systém VariQuick umožňuje rychlou výměnu drtiče zrn za travní kanál. Díky tomu může být BiG X flexibilně nasazen při sklizni kukuřice, GPS nebo trávy.

Příkladně ekologická a úzká při přepravě

Jako pohonnou jednotku používá Krone osvědčené MTU motory s výkonem až 653 PS. Všechny splňují emisní normu Tier 4 final (USA) a stupeň 5 (EU). Motor uložený napříč a co nejvíce dozadu, zaručuje nejlepší možné rozdělení hmotnosti. Přímý přenos výkonu z motoru na komponenty sklizňového toku zajišťuje vysokou účinnost. Nově disponuje Big X 630 s motorem MTU 6R 1500 výkonem (480 kW/653 PS).

Dalším silným argumentem je, že přepravní šířka řezačky je s pneumatikami 710/70 R42 pouze 3 m. Díky tomu je pohyb na silnici komfortní a bezpečný.

XtraPower 50 pro Big X 480 a 580

Na světě jedinečným asistenčním systémem XtraPower nabízí Krone praktickou pomůcku, pro flexibilní nasazení sklízecí řezačky. Modely Big X 480 a 580 mohou být podle potřeby a lokálních podmínek dovybaveny dodatečným výkonem motoru XtraPower 50. Tento výkon navíc lze ihned po zakoupení u mykrone.green využívat. Řidič může podle potřeby aktivovat tento vyšší výkon. XtraPower je využíván pouze v polním režimu.

Řidič použije XtraPower pouze tehdy, když extra výkon skutečně potřebuje. Pokud jsou sklízené porosty takové, že extra výkon není zapotřebí, má řidič možnost v terminálu tento dodatečný výkon „přerušit“. Okamžitě se stroj plně automaticky vrátí k původnímu výkonu motoru.

Včetně datového managementu

Nové BiG X sériově disponují transparentním datovým managementem. Umožňuje to použití Krone Smart Telematics, jakožto části zákaznického portálu mykrone.green, nebo jiných softwarových aplikací napříč trhem a to díky rozhraní agrirouter. Díky tomu budou nové řezačky Big X i v segmentu datového managementu kompetentní. Od analýzy stroje, přes dokumentaci až po vytváření faktur.

Firma Krone také představila novou generaci lisu na hranaté balíky Big Pack a řadu lisů Krone VariPack s nekonečnými pásy.

Novinky pro rok 2020 od firmy Krone

Autor: redakce Agroportal24h.cz1)
Foto: Krone

1) z podkladů Krone

Tématické tagy


Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.
Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.