Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 20.4. – svátek slaví Marcela

Robot na solární pohon se chystá do prodeje. Plevel zlikviduje téměř se 100% účinností

Zveřejněno: 8. 8. 2018

Švýcarská společnost ecoRobotix chystá spustit výrobu autonomního robota na solární pohon, který identifikuje plevel a následně za pomocí trysek, herbicidu a ramene jej zlikviduje.

Autonomní robot ecoRobotix.

Společnost ecoRobotix uvádí, že robot spotřebuje až 20x méně herbicidu než klasický postřikovač. Autonomní vozítko má pracovní šířku dva metry a je naváděno za pomocí senzorů a GPS. Plevel je detekován přední kamerou a vozidlo může pracovat v plodinách o maximální výšce 25 cm.

Stroj se pohybuje průměrnou rychlostí 0,4 metrů za sekundu a každé robotické rameno o hmotnosti 150 kg provede až 4 000 pohybů za hodinu. Prý vyhledá a zničí až 95 % plevelu. Výkonnost stroje činí 3 hektary za den. Nádrž na postřik má objem 15 litrů - vydrží na 12 hodin práce.

Solární panely vyrábějí elektrickou energii pro pohon elektrických motorů v kolech a dvojice robotických ramen je řízena vzdáleně z mobilního zařízení. Díky šířce 2,2 m, délce 1,7 m, výšce 1,3 m a speciálnímu rámu lze robota přepravovat v zadním závěsu traktoru. Společnost ecoRobotix byla založena v roce 2011, finance získala v roce 2013 a prototyp robota spatřil světlo světa v roce 2014. První prototypy se dostaly na pole v roce 2016. Pokud půjde vše podle plánu, do prodeje by se měl robot dostat ještě letos.

Autor: Milan Jedlička
Foto: ecoRobotix

Tématické tagy


Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.
Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.