Pozvánka na Polní den společnosti HORSCH. Ždírec 26. 6. 2024 od 9:30 hod.
Dnes je 4.5. – svátek slaví Květoslav

Rozdružovače Jeantil PR zakládají hmotu vlevo i vpravo a zvládnou i plošné rozhazování

Zveřejněno: 6. 4. 2023

Rozdružovače slouží k rozdružování balíků, pro krmení krátce nařezanou siláží, dlouhým senem i pro zastýlání krátkou i dlouhou slámou. Zvládnou to i rozdružovače Jeantil PR 2000 GM a Jeantil PR 4000 GM, které na český trh dodává společnost AgroKonzulta Žamberk.

Rozdružovače Jeantil PR zakládají hmotu vlevo i vpravo a zvládnou i plošné rozhazování.

Rozdružovače válcových i hranatých balíků a volné slámy Jeantil PR 2000 GM a Jeantil PR 4000 GM nejen rozdružují balíky, ale kvalitně též zakládají krmivo do žlabu. Rozdružovače PR 2000 se vyrábějí v neseném i taženém provedení (Jeantil PR 4000 jen v taženém provedení) s následujícími parametry: pro potřeby menších podniků je určen model s korbou o objemu 2 m3 a pohotovostní hmotností 1 380 kg, ve větších stájích se uplatní model s korbou o objemu 4 m3 a pohotovostní hmotností 2 840 kg. Pohon rozdružovačů Jeantil je vždy řešen mechanicky prostřednictvím kardanové hřídele od vývodové hřídele trakčního prostředku.

Robustní rozdružovače Jeantil PR

Nakládání válcových nebo hranatých balíků probíhá tak, že se sklopí zadní čelo korby, čímž dojde k vytvoření rampy vedoucí do prostoru stroje Jeantil PR. Další nedílnou součástí stroje je pracovní prostor opatřený hydraulicky poháněným podlahovým dopravníkem (složeným ze dvou řetězů se šroubovanými příčkami) zajišťujícím přisunování balíku k rozdružovacímu válci. Ložná plocha tvořená širokou a hladkou parabolickou korbou, která je uzpůsobena pro optimální průchod materiálu a zajištění robustnosti stroje, pojme vícero balíků.

Srdcem rozdružovače Jeantil PR je jeden rozdružovací válec, který podává materiál do pracovního prostoru turbíny.
Srdcem rozdružovače Jeantil PR je jeden rozdružovací válec, který podává materiál do pracovního prostoru turbíny.

Do standardní výbavy rozdružovačů Jeantil PR spadá rovněž potenciometr průtoku usměrňující rychlost posouvání dopravníku – řízen je přímo z kabiny traktoru. Rozdružování balíku zajišťuje jeden pracovní válec, který je po obvodu osazen 56 pracovními noži vyrobenými z pevné Hardox ocele. Pohon válců je mechanický, probíhá přes řetězový pohon s olejovou lázní. Řetězy jsou automaticky napínány.

Řízení rozdružovače Jeantil PR probíhá přes elektrické ovládání pohodlně z kabiny traktoru.
Řízení rozdružovače Jeantil PR probíhá přes elektrické ovládání pohodlně z kabiny traktoru.

Rozdružovací válec rozdružovače Jeantil PR podává zpracovaný materiál do pracovního prostoru turbíny. Ta v součinnosti s metacím komínem zajišťuje zastýlání. Turbína je opatřena osmi odmontovatelnými šroubovanými lopatkami (výfukovými a čisticími). Dvě písmena GM v označení obou modelů rozdružovačů značí, že jsou vybaveny multifunkčním elektricky ovládaným komínem, umožňujícím zakládání hmoty vlevo i vpravo ve směru jízdy, a plošné rozhazování. K volbě zastýlání nebo dávkování slouží dvourychlostní převodovka (270 nebo 540 ot/min). Součástí komínu je také elektricky ovládaná koncová klapka komínu. Maximální metací vzdálenost činí až 18 metrů.

Ovládání rozdružovače Jeantil PR se provádí elektricky prostřednictvím systému Basic pohodlně z kabiny traktoru. Se zadní rampou a dopravníkem rozdružovače lze případně na přání manipulovat externě z korby.