Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 27.4. – svátek slaví Jaroslav

Rozmetadlo Rauch AXENT umožňuje přesnou aplikaci vápna

Zveřejněno: 4. 9. 2023

Technologie EMC společnosti Rauch Landmaschinenfabrik GmbH pro velkokapacitní rozmetadlo Rauch AXENT lze použít i pro aplikaci vápna. Tato technologie již 20 let umožňuje velmi přesnou aplikaci širokého spektra druhů hnojiv. V roce 1999 byla tato technologie oceněna zlatou medailí DLG.

Rozmetadlo Rauch AXENT umožňuje přesnou aplikaci vápna.

Správná dodávka vápna, přizpůsobená půdnímu typu, je v zemědělských podnicích stále důležitější. Správné pH půdy výrazně zvyšuje účinnost živin a odolnost vůči suchu. Optimální metodou je vápnění přesně na míru. Pokud se však vápnění provádí pomocí GPS, může se dávka vápna značně lišit od 0 kg/ha do 3 000 kg/ha. Neregulovaná aplikace vůbec nesplňuje požadavky na přesnost. Vápno se obvykle skladuje na okraji pole a je vystaveno nepříznivým povětrnostním podmínkám. Během procesu nakládky se často vyskytují nečistoty, které způsobují, že homogenita v posypovém materiálu není vždy optimální, a tím trpí dávkování a přesnost aplikace.

Dávkování, aniž by obsluha musela provádět polní zkoušky, má u rozmetadla Rauch AXENT na starosti technologie EMC, (elektronické měření průtoku hnojiv). Tato technologie je tvořena magnetostrikčními snímači točivého momentu na discích. Její funkcí je snímání magnetického pole a v případě, když se zatíží disk hnojivem, tak se hřídel začne neviditelně „kroutit“ a magnetické pole začne měnit siločáry, což snímač vyhodnotí. EMC systém se vždy znovu kalibruje sám, když se dávkovací šoupátko na konci pole uzavře.

Tato léty prověřená regulace EMC je nyní k dispozici i pro univerzální rozmetadlo Rauch AXENT, a tedy i pro rozmetání vápna a organických hnojiv. Běžná rozmetadla vápna nepracují s příliš přesným dávkováním a jen zřídkakdy mají řídicí systém. V důsledku toho je přesnost rozmetání zaručena pouze podmíněně při různé hustotě, vlhkosti, velikosti zrn a hrudek u vápna nebo nehomogenních organických hnojiv.