Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 19.4. – svátek slaví Rostislav

Rauch oslavil 100 úspěšných let. Přesné dávkování a rozmetání hnojiv bylo, je a nadále bude prioritou

Zveřejněno: 24. 1. 2022

Německý výrobce rozmetadel Rauch na konci minulého roku oslavil 100 let od svého založení. Soustředěním se na přesné dávkování a precizní distribuci granulí se této rodinné firmě podařilo prosadit se i na globální úrovni zemědělského inženýrství. Současná produkce Rauch činí průměrně 25 tisíc strojů ročně.

Preciznost, s jakou jsou stroje navrženy a vyrobeny, je pro dobrou pověst výrobce, jakým je Rauch, rozhodující.

Firma Rauch Landmaschinenfabrik je na trhu již po pět generací. Prosadila se jak v oblasti aplikace umělých hnojiv a posypového materiálu, tak jako výrobce originálního vybavení pro komponenty secích strojů. V této oblasti se proslavila svými systémy pro přesné dávkování a rozmetání hnojiv a její výrobky jsou oceňovány i v zahraničí. V roce 2020 dosáhl Rauch s 380 zaměstnanci obratu téměř 75 milionů eur, přičemž export se na tom podílel z téměř 70 %.

Preciznost, s jakou jsou stroje navrženy a vyrobeny, je pro dobrou pověst výrobce, jakým je Rauch, rozhodující. Půdu pro rozkvět firmy připravil kovářský mistr Franz Rauch, jenž představoval první generaci této rodiny podnikatelů – v roce 1880, ve věku 25 let, si založil vlastní kovárnu. Hermann Rauch jej následoval a v roce 1921 ustavil firmu Gebrüder Rauch Fabrik landwirtschaftlicher Maschinen und Geräte (Továrna zemědělských strojů a zařízení bratří Rauchů). Sídlem nové společnosti se staly budovy bývalého (zbankrotovaného) pivovaru Altenburg a byla v nich zahájena výroba zemědělských strojů. Po válce převzali řízení výroby tři Hermannovi synové – Gerhard, Alfred a Lothar, za jejichž působení si firma získala významné renomé napříč zemědělským sektorem, které si udržuje doteď.

Výrobní závod Rauch v Sinzheimu před 2. světovou válkou.
Výrobní závod Rauch v Sinzheimu před 2. světovou válkou.

V roce 2016 se k vedení firmy připojili členové již páté generace rodiny Rauch – Martin, zodpovědný za výrobu a IT, a Hermann (finance). Od roku 2017 pak dynamický manažerský tým doplňují i Wilfried Müller (obchod/marketing) a Volker Stöcklin (výzkum a vývoj).

Významné milníky firmy Rauch

V roce 1936 bylo pod značkou Rauch vyvinuto první rozmetadlo hnojiv, sériová výroba kotoučových rozmetadel však byla zahájena až v sezóně 1963. V roce 1983 Rauch dodal na trh první pneumatické rozmetadlo hnojiv Rauch a v roce 1984 představil první elektronicky řízený systém dávkování hnojiv. Na veletrhu Agritechnica v roce 2007 se již objevilo první elektricky poháněné rozmetadlo minerálních hnojiv této značky, v roce 2013 pak plně automatické rozmetadlo Rauch. Největší úspěch na zemědělském veletrhu Agritechnica přišel v roce 2019 – v podobě stříbrného hattricku. Rauch tehdy ocenění obdržel za dávkovací systém MultiRate pro pneumatická rozmetadla, za ekosystém NEVONEX pro chytré a digitální zemědělství a za řídicí systém Rauch Hill Control pro přesnou aplikaci hnojiv na svažitých pozemcích. V roce 2020 bylo po pouhých šesti letech od svého uvedení na trh vyrobeno jubilejní dvacáté tisícírozmetadlo Rauch AXIS. Vynalézavost firmy Rauch podtrhuje více než 170 aktivních patentů a četná ocenění získaná na předních národních i mezinárodních veletrzích. Rodinná firma si chce pozici lídra v oblasti inovací zajistit i do budoucna.

Logo Rauch ke 100. výročí od založení firmy.
Logo Rauch ke 100. výročí od založení firmy.

Od přestěhování společnosti do nově vybudovaného závodu v Baden–Airparku v září 2009 se všechny výrobní prostory firmy Rauch nacházejí pod jednou střechou. Do roku 1995 byla hlavním pilířem výrobního programu produkce lisů na ovoce a strojů na zpracování hroznů, od tohoto data se však Rauch specializuje na výrobu rozmetadel hnojiv (talířových i pneumatických) a dílů pro jiné zemědělské výrobce techniky. Pro úplnost dodejme, že od roku 2011 vlastní 24procentní podíl ve firmě Rauch švýcarská skupina Bucher Industries.

Joachim Rauch u staršího rozmetadla Rauch.
Joachim Rauch u staršího rozmetadla Rauch.

Společnost Rauch se aktivně podílí na několika výzkumných projektech, jako je WIN – Knowledge Management in Information Networks financovaný Spolkovým ministerstvem hospodářství a technologií, případně ICT 2020 – Výzkum pro inovace koordinovaný Německým výzkumným centrem pro umělou inteligenci v Kaiserslauternu. Od roku 2009 společně s ostatními výrobci zemědělské techniky usiluje o další technický rozvoj a mezinárodní zavedení systému přenosu dat ISOBUS pro zemědělské stroje.

Výstavní plocha firmy Rauch na výstavě DLG v roce 1966.
Výstavní plocha firmy Rauch na výstavě DLG v roce 1966.

Rauch má své zástupce ve více než třiceti zemích Evropy a také v Izraeli, Chile a USA. V České republice je zástupcem společnost AGROINTEG s.r.o.