AgroEcoPower na Techagro 2024. Pavilon P, stánek 056
Dnes je 29.3. – svátek slaví Taťána

Rubena se vrátila do českých rukou

Zveřejněno: 31. 12. 2021

Prvního října tohoto roku byl kompletně dokončen prodej náchodské gumárenské společnosti Rubena, jejíž součástí jsou výrobní závody v Náchodě, Velkém Poříčí a Zlíně. Dosavadní vlastník, švédská společnost Trelleborg, se k tomuto kroku rozhodl počátkem roku 2020 z toho důvodu, že výrobkové portfolio Rubeny ne zcela odpovídalo nově přijaté strategii skupiny.

Rubena mimo jiné vyrábí klínové řemeny.

Po téměř rok trvajícím procesu se novým majitelem Rubeny stala česká investiční skupina Kaprain, vlastněná panem Karlem Pražákem. Kaprain se soustředí na průmysl, nemovitosti, finance a také sport a zábavu. V průmyslu se zaměřuje na chemii a telekomunikace. Kaprain je vlastníkem Spolchemie v Ústí nad Labem a slovenských chemických závodů Fortischem. Vlastní také hokejový klub HC Sparta Praha a před několika dny bylo u letiště Václava Havla otevřeno jedno z největších soukromých muzeí dinosaurů na světě Dinosauria Museum Prague.

Gumárenský podnik v Náchodě založil v roce 1908 Josef Kudrnáč. Byla zde vyrobena první československá pneumatika, Rubena nese odkaz Tomáše Bati výrobou klínových řemenů, které se ve Zlíně vyrábí od roku 1934. V průběhu 113leté historie byly výrobky prodávány pod obchodními jmény Kudrnáč, Barum, Rubena a Mitas.

V současnosti je Rubena největší evropský výrobce plášťů a duší na kola. Dále vyrábí technickou pryž, vlnovce vzduchového pružení, klínové řemeny, puky, těsnění, vaky a nádrže a gumárenské směsi. Při ročním obratu 1,5 miliardy korun zaměstnává tisíc pracovníků. Součástí akvizice jsou i podíly v dceřiných firmách v Rakousku a Bulharsku a je plánováno založení společností na Slovensku a v Anglii. Veškerá produkce bude nadále distribuována pod značkou Rubena.

Autor: redakce Agroportal24h.cz
Foto: Rubena

Tématické tagy


Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.
Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.