Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 20.4. – svátek slaví Marcela

Ruská armáda má možnost zařadit do výzbroje bezpilotní malotraktory

Zveřejněno: 20. 11. 2020

Sovětský traktor opětoval palbu a odjel na základnu – tento vtip zná každý. Je ale blíže realitě, než se zdá. Na ruské vojenské výstavě Armija-2020, která se konala v Moskvě na konci srpna letošního roku, představila ruská společnost „Tractor“ malotraktory v neobvyklé roli.

Malotraktor Uralets-224 na vojenské výstavě Armija-2020

Vystavené malotraktory byly natřeny ochrannou armádní barvou a byly prezentovány ve dvou konfiguracích – se sklopným rámem a jako kompaktní traktorbagr. Malotraktory Uralets se vyrábí v závodě ve městě Jemanželinsk v Čeljabinské oblasti (Ural).

Malotraktory Uralets na výstavě v Moskvě, srpen 2020
Malotraktory Uralets na výstavě v Moskvě, srpen 2020

Výrobce uvádí, že motor a převodovka pochází z Číny. Díky výrobě v Rusku patří tyto malotraktory k nejlevnějším na trhu. Malotraktor Uralets-224 je osazen dvouválcovým vodou chlazeným vznětovým motorem JD-295 o objemu 1,5 litru. Motor má jmenovitý výkon 22 koní při 2200 ot./min a maximální točivý moment je 78 Nm při 1800 ot./min. Manuální převodovka poskytuje šest rychlostí vpřed a dvě rychlosti vzad. Traktor má permanentně připojen pohon předních kol. Zadní hnací náprava je vybavena uzávěrkou diferenciálu. Řízení je hydrostatické.

Maximální přepravní rychlost traktoru Uralets-224 je 25 km/h, hmotnost - 960 kg, světlá výška - 300 mm, minimální poloměr otáčení - 4 metry.

K ochraně řidiče při převrácení je na traktoru namontován speciální rám, na který lze zavěsit ochranný štít. Aby bylo možné provádět speciální inženýrské práce, byl na prezentovaném malotraktoru Uralets-224 instalován čelní nakladač a zadní podkop.

Prototyp bezpilotního malotraktoru Uralets-224
Prototyp bezpilotního malotraktoru Uralets-224

Prezentován byl také malotraktor s možností dálkového řízení (zatím jako prototyp) – v armádě takový stroj nalezne využití v nebezpečných oblastech – například tam, kde je vysoké riziko výbuchu nálože. Konvenční malotraktory v ruské armádě naleznou využití u ženijního vojska specializovaného na plnění zvláštních pozemních úkolů pomocí speciální, tzv. ženijní techniky. Ženijní vojsko není určeno pro přímé vedení boje, ale k zajištění technických prostředků a staveb podporující nebo umožňující činnost bojových jednotek (instalace vlastních a odstraňování nepřátelských zátarasů, ničení nepřátelských krytů a opevnění provozně nebo strategicky nevhodných pro využití vlastními bojovými silami, dále zřizování dopravních, přesunových a zásobovacích cest dočasného (provizorního) nebo havarijního charakteru rychle vystavitelných, jako jsou například pontonové mosty a plavidlová přeprava přes vodní toky. K činnosti vojska patří i opevňovací práce důležitých objektů).

Malotraktory lze díky kompaktním rozměrům přepravovat na korbě nákladního vozidla nebo v nákladovém prostoru letadla.

Autor: Milan Jedlička1)
Foto: Archiv

1) z podkladů Uralets

Tématické tagy


Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.
Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.