Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 23.4. – svátek slaví Vojtěch

Rusové vyvíjí traktor na plynový pohon, který slibuje levnější provoz a větší ekologii

Zveřejněno: 10. 6. 2019

Ruský výrobce Agromash je zaneprázdněn vývojem traktoru o výkou 85 koní, který pohání plyn, nikoliv nafta. Výrobce tvrdí, že bude šetrnější k životnímu prostředí a zároveň bude mít levnější provoz ve srovnání s traktory na naftu.

Agromash 85TK na plynový pohon.

Šéf ruské společnosti Agromash Igor Lukin řekl, že traktor na plynový pohon je jednou ze slibných oblastí modernizace v zemědělství, ale i v silniční dopravě. Není jediný, kdo tomu věří. I jeden z největších výrobců zemědělské techniky na světě, New Holland, již léta vyvíjí traktor na plyn. Jeden takový traktor byl krátce k vidění při testování i v České republice. Nedávno byla představena nová generace traktoru, který využívá k pohonu energii z obnovitelného zdroje. Traktor má zaujmout tzv. podniky Energy Independent Farm™ (energeticky nezávislé). K pohonu se využívá metan, který se snadno vyrobí přímo na farmě z energetických plodin nebo odpadu.

Vraťme se ale k ruskému výrobci Agromash. Plynový pohon by měl zajistit snížení emisí škodlivých látek do ovzduší a zvýšit kvalitu života obyvatelstva. Traktor je osazen čtyřválcovým přeplňovaným motorem 85TK o výkonu 85 koní, který je spojen s převodovkou (16F 8R) nabízející maximální silniční rychlost 38 km/h.

Výrobce si stanovil jasný cíl, a to zvýšit dodávky strojů s plynovým pohonem. S tím je spojeno i rozšiřování servisní sítě, která by měla přinést větší důvěru spotřebitelů v tento typ strojů.

Agromash je významným ruským výrobcem zemědělské techniky. Vznikl v roce 2009 sloučením několika subjektů, které spadaly pod kolektivní značku Agromash. Vyrábí traktory, sklízecí mlátičky a závěsnou techniku. V Evropě však patří mezi méně známé značky. V současné době má výrobce rozsáhlou síť servisních středisek a prodejců napříč Ruskem. Techniku ale prodává i do Běloruska, Ukrajiny, Moldavska, Ázerbájdžánu, Arménie, Kazachstánu, Uzbekistánu a Tádžikistánu.

Autor: Milan Jedlička
Foto: Agromash

Tématické tagy


Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.
Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.