Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 28.4. – svátek slaví Vlastislav

Secí stroj Horsch Avatar 12.25 SD se systémem AutoForce, s kompaktní verzí i další praktickou výbavu

Zveřejněno: 24. 1. 2024

Univerzální secí stroj Horsch Avatar 12.25 SD nabídne nové prvky výbavy. Tento secí stroj je konstruován k činnostem, jako je přímé setí, setí do mulče a stojících meziplodin a další. Vyznačuje se nízkými nároky na výkon traktoru, s nímž má být agregován. I přes pracovní záběr 12 metrů je kompatibilní s traktory o výkonu už od 250 koní.

Výsevní lištu u secích strojů Horsch Avatar lze nově doplnit odhrnovači, které si snadno poradí s větším množstvím slámy.

Secí stroj Horsch Avatar SD je k dostání v mnoha provedeních a pracovních záběrech, díky čemuž je univerzálně použitelný a porost založí do zpracované i nezpracované půdy. Druhým největším modelem, schopným dosahovat velkých plošných výkonů, je Horsch Avatar 12.25 SD.

Ovládání secího stroje Horsch Avatar 12.25 SD je založeno na intuitivní koncepci ISOBUS, která zemědělcům usnadňuje proces nastavování i obsluhu a sledování stroje. Na dotykové obrazovce uživatel může přizpůsobit rozhraní terminálu svým představám a požadavkům. Firma Horsch vybavila systém ovládání hardwarem a softwarem, jenž umožňuje aplikovat téměř neomezený počet druhů osiv a hnojiv.

Navzdory pracovnímu záběru dvanáct metrů má secí stroj Horsch Avatar 12.25 SD velmi kompaktní přepravní rozměry. Disponuje vlastní nápravou s velkými koly a velkým hlavním zásobníkem, za nímž je umístěna secí lišta. Nechybí ani dvojmontáže kol. Vhodná volba pneumatik umožní práci bez poškození půdy. Secí lišta je na svých koncích opatřena dvojitými opěrnými koly pro optimální kopírování terénu.

Horsch Avatar 12.25 SD může mít ve výbavě nově systém AutoForce pro automatickou regulaci přítlaku botek na základě půdních podmínek na poli. Systém je na rozdíl od jiných secích strojů Horsch zabudován na okrajích výsevní lišty.
Horsch Avatar 12.25 SD může mít ve výbavě nově systém AutoForce pro automatickou regulaci přítlaku botek na základě půdních podmínek na poli. Systém je na rozdíl od jiných secích strojů Horsch zabudován na okrajích výsevní lišty.

Secí stroj Horsch Avatar 12.25 SD je osazen zásobníkem o objemu 6 500 litrů, přičemž zemědělec může volit i zásobník rozdělený na dvě části. V takovém případě je celková kapacita zásobníku rozložena v poměru 60:40. Pokud by ani to nestačilo (třeba v případě setí řepky) jako volitelná výbava, je k dispozici přídavný zásobník MiniDrill G&F o objemu 400 litrů. Používá se často pro osivo řepky nebo jiných jemných semen a také pro granuláty.

Secí lišta je opatřena secími botkami SingleDisc s roztečemi 25 cm (jednořadé uspořádání). Secí botky umožňují provést výsev do nezpracované půdy, do mulče, konvenčně zpracované půdy, vzrostlých meziplodin, kamenitých půd a velmi těžkých jílovitých půd. Uzavírání seťových drážek zajišťují zamačkávací kola v ocelovém nebo gumovém provedení (s možností nastavení úhlu). O fixaci osiva v seťové drážce se starají zachytávací kola v každém řádku, uložení osiva na dno seťové drážky pak zajišťuje zamačkávací prst nebo volitelné přítlačné kolo. Přítlak 350 kg (lze měnit) přenáší na secí botky silentbloky, ve kterých jsou botky uloženy.

12 metrový Horsch Avatar je nově k dispozici pod označením Horsch Avatar 12.50 SD i ve verzi s roztečí řádků 50 cm.

S výbavou vhodnou pro přímé setí do strniště

Na Tiskových dnech firmy Horsch v Landau byl prezentován model s novou výbavou. Hned na první pohled bylo vidět, že je opatřen čtyřmi rozdělovacími hlavami, z nichž vedou hadice k botkám. Jde o tzv. selektivní zapojení hadic. Díky tomu je možné docílit toho, že sudé botky mohou set jemné osivo, zatímco liché botky hrubé osivo do jiné hloubky. Tím je dosaženo také dvojnásobné rozteče řádků – setí obilovin na 25 cm a třeba sóji na 50 cm. Selektivním vedením může být vybaven i model Horsch Avatar 12.40 SD.

Na výsevní liště jsou umístěné čtyři rozdělovací hlavy, ze kterých vedou hadice k botkám. Jde o tzv. selektivní zapojení hadic. Jde o novou výbavu u secích strojů Horsch Avatar.
Na výsevní liště jsou umístěné čtyři rozdělovací hlavy, ze kterých vedou hadice k botkám. Jde o tzv. selektivní zapojení hadic. Jde o novou výbavu u secích strojů Horsch Avatar.

Díky dělenému zásobníku a MiniDrillu je možné set až 4 komponenty současně. Je také umožněno roztřídění osiva podle velikosti a tvaru. Nemůže se tedy stát, že by při setí směsi osiva lehká zrníčka padala na dno zásobníku secího stroje Horsch Avatar 12.40 SD. Dalším benefitem je nastavení hloubky setí pro každé osivo zvlášť.

Prezentovaný secí stroj Horsch Avatar 12.40 SD byl vybaven přesnými botkami SingleDisc a nově odhrnovači, které si snadno poradí s větším množstvím slámy. Vlečené uspořádání odhrnovačů umožňuje kopírování půdy, protože každý jednotlivý odhrnovač lze individuálně nastavit na požadovanou hloubku. Toto přizpůsobení půdě má velký význam, jelikož při přímém setí by se mělo co nejméně hýbat s půdou. Vlečeným uspořádáním je organický materiál odklízen na povrchu a do půdy se zasahuje jen minimálně.

Prezentovaný secí stroj Horsch Avatar 12.40 SD měl také ve výbavě nově systém AutoForce pro automatickou regulaci přítlaku botek na základě půdních podmínek na poli.
Prezentovaný secí stroj Horsch Avatar 12.40 SD měl také ve výbavě nově systém AutoForce pro automatickou regulaci přítlaku botek na základě půdních podmínek na poli.

Prezentovaný secí stroj Horsch Avatar 12.40 SD měl také ve výbavě nově systém AutoForce pro automatickou regulaci přítlaku botek na základě půdních podmínek na poli. Systém je na rozdíl od jiných secích strojů Horsch zabudován na okrajích výsevní lišty. Jelikož málokdy panují na poli stejné podmínky, přítlak botky se automaticky mění podle toho, zda výsev probíhá v kamenitých nebo lehkých půdách. Tím je zajištěna optimální hloubka setí, aniž by docházelo k přílišnému nebo nedostatečnému utužení půdy. Porost pak vykazuje vyrovnané vzcházení. Obsluha si při příjezdu na pole v terminálu nastaví tlak. V případě, že by se kontaktní tlak v průběhu setí změnil, senzor to detekuje a systém automaticky přítlak upraví tak, aby vždy odpovídal nastavené nominální hodnotě.

Nové varianty secího stroje Horsch Avatar

Horsch v řadě secích strojů Horsch Avatar nabízí i menší modely. Novinkami roku 2023 jsou například modely v 8, 9 a 10 metrové variantě.

Nesená varianta Horsch Avatar 6.25 SL v kombinaci s čelním zásobníkem Horsch Partner.
Nesená varianta Horsch Avatar 6.25 SL v kombinaci s čelním zásobníkem Horsch Partner.

Na Tiskových dnech byla prezentována nesená varianta Horsch Avatar 6.25 SL v kombinaci s čelním zásobníkem Horsch Partner. Jako volitelná výbava bude k dispozici také verze s 800 litrovým zásobníkem osiva v zadní části. Tento nejmenší a nejobratnější model využívá taktéž secí botky SingleDisc s možností doplnění o odhrnovače a selektivní vedení hadic. Pro dosažení přítlaku až 240 kg na botku zajišťuje hydraulický systém přenos hmotnosti. Kromě hmotnosti prázdného stroje tak lze na secí botky přenést i hmotnost traktoru. To je užitečné zejména v těžších podmínkách a výrazně rozšiřuje rozsah použití stroje. Tento secí stroj se spíše hodí pro setí do mulče.