Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 25.4. – svátek slaví Marek

Severská elegance překvapí

Aktualizováno: 2. 12. 2016

Finské traktory Valtra T4 se veřejnosti představily na konci minulého roku. V České republice již několik kusů jezdí, přičemž Vatra nedávno oslavila jubilejní číslo - 1000 vyrobených modelů T4, což je úctyhodný výkon na to, že se prodávají necelý půl rok. Mnohé firmy, jako je například zástupce firmy Valtra, TopAgri, úspěšně podnikala akci s názvem ROAD SHOW T4, kde si mohli návštěvníci prohlédnout a vyzkoušet různé typy traktorů nové série T4. My jsme se přijeli na Valtru podívat na konci května na akci Setkání na farmě v Břidličné na severu Moravy. Na akci byla představena nejrůznější pícninářská technika a samozřejmě traktory Valtra. Spolupořadatelem akce byla firma Ludmily Horské - Horská Zemědělská technika (prodejce strojů Kuhn, Valtra, Kverneland...).

Valtra

Nová série T4 si tak odbyla svoji premiéru na severní Moravě. Sérii T4 jsme se tak mohli podívat "pod kabát".

Jak jsme již psali v minulých článcích, nová série T4 je v podstatě zkonstruována znovu. S nadsázkou by se dalo říci, že kromě volantu a pár detailů je vše úplně nové. 

Zdařilý design

Z vizuální stránky se jedná o velmi zdařilý traktor, decentní design skrývá praktičnost. V Břidličné byl traktor prezentován v líbivé bílé barvě, což je typické pro Valtru, která traktory prezentuje v odlišných barvách (k dispozici je 7 barevných odstínů). Jednalo se konkrétně o typ T234 Versu

Technická data ve zkratce

V traktoru tepe šestiválcový motor AGCO Power o zdvihovém objemu 7,4 l. Motor má výkon 235k/170kW při 1900 ot/min. Maximální výkon při navýšení činí 250k/184kW při 1900 ot/min. Valtra T234 Versu plní emisní limit Tier 4 Final pomocí technologie SCR a DOC. Valtra typu Versu a Active je vybavena převodovkou Power Shift, firma ještě nabízí verzi Direct s plynulou převodovkou CVT.

Standardem jsou u převodovek Power Shift plazivé rychlosti. K dispozici je 30 převodových stupňů vpřed a stejný počet vzad. 

Nosnost zadního tříbodového závěsu činí 95 kN, v případě předního závěsu 51 kN. Otáčky vývodového hřídele - 540/540E/1000.

Prezentovaný model měl pneumaticky odpruženou přední nápravu, avšak na přání lze dodat vzduchem odpruženou, která je typická jen pro traktory Valtra.

Komfort o stupeň výše

Prototypy nového modelového provedení T4, konstruktéři podrobili extrémnímu testování, kde traktory odpracovaly tisíce hodin v tvrdých podmínkách, takže nikoho asi nepřekvapí, že traktory před uvedením do výroby byly již řádně otestovány a neleknou se tvrdých podmínek, a že při vývoji byl kladen velký důraz i na pohodlí pro operátora.

Kabina traktorů T4 je pěti-sloupková s dobrým výhledem do stran, přetlaková a vybavená účinným LED osvětlením. Předváděný traktor měl mechanicky odpruženou kabinu s manuální klimatizací. Docela prostorný interiér příjemně překvapí, pro někoho se může zdát strohý. Ovládací prvky jsou logicky uspořádané a nechybí vývod pro ISOBUS. Převodovka Power Shift se ovládá pohodlně pomocí joysticku. Traktor byl obut do pneumatik Mitas - vpředu 540/65R30 a vzadu 650/65R42.

Nová modelová řada T4 pokrývá výkony 114 – 173 kW (155 – 236 k - maximální výkon), dále je možné dalšího navyšování, které končí na hranici 250 koní.

Na závěr zmíním, že Valtra s novou řadou přichází se strategií Your Working Machine, kde je kladen důraz na pohodlí či vysoké pracovní nasazení.

Autor: Milan Jedlička
Foto: Milan Jedlička

Tématické tagy


Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.
Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.