Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 25.4. – svátek slaví Marek

Skupina Krone zvýšila obrat na 2,5 miliardy eur

Zveřejněno: 14. 1. 2023

Navzdory napjatému tržnímu prostředí dosáhla skupina Krone ve finančním roce 2021/2022 (1. 8. 2021 – 31. 7. 2022) obratu přibližně 2,5 miliardy eur, což je o více než 15 % více než v předchozím roce (přibližně 2,2 miliardy eur). Dopady pandemie, pokračující válka na Ukrajině, nárůst světové populace na osm miliard, klimatické změny a rostoucí ceny - pro stále více lidí se zejména v průběhu posledního roku nesmírně zvýšil počet nepředvídatelných událostí. Bezpečné zásobování potravinami a spolehlivá a profesionální logistika se opět dostávají do popředí zájmu společnosti. Proto jsou v současné době žádané koncepty orientované na budoucnost v oblasti zemědělské techniky a průmyslu užitkových vozidel.

Skupina Krone zvýšila obrat na 2,5 miliardy eur.

„V době stále křehčích dodavatelských řetězců v globalizovaném ekonomickém světě a v době rychlého technického vývoje, který se vyznačuje silnými otřesy, je více než kdy jindy důležité založit vlastní firmu solidně a připravit ji na budoucnost. Z tohoto důvodu jsme obzvláště vděční, že jsme v tomto směru v uplynulém hospodářském roce dosáhli značného pokroku. Tento dík patří výslovně našim zákazníkům, zaměstnancům, dodavatelům a finančním partnerům,“ říká Bernard Krone, předseda dozorčí rady skupiny Krone.

V divizi užitkových vozidel dosáhly tržby přibližně 1,7 miliardy eur, což odpovídá nárůstu o 22,9 % oproti předchozímu roku (1,374 miliardy eur). Společnost Krone dokázala opět zvýšit tržby také v segmentu zemědělských strojů, díky nárůstu o 14,7 milionu eur dosáhly tržby 828,3 milionu eur (v předchozím roce 813,6 milionu eur). Tržby na domácím trhu vzrostly oproti předchozímu roku o 139,9 milionu eur (25,4 %) na 690,8 milionu eur, skupina Krone tak dosáhla 27,4 % svých tržeb v Německu. Přibližně 32,1 % tuzemského prodeje připadalo na divizi zemědělských strojů a 67 % na divizi užitkových vozidel.

V důsledku nepředvídatelného zvýšení nákladů na nákup materiálu a energií byl výsledek skupiny pod tlakem. V hospodářském roce 2021/2022 mírně klesl na 84,6 milionu eur před zdaněním. Rentabilita tržeb před zdaněním činila 3,4 %. K tomu přispěly především oblasti servisu, poprodejních služeb a ostatních služeb.

V hospodářském roce 2021/2022 činila bilanční suma 1,7 miliardy eur (v předchozím roce 1,5 miliardy eur). Celkový objem investic ve výši 60,1 milionu eur (v předchozím roce 45,4 milionu eur) byl kompenzován odpisy ve výši 39,4 milionu eur. Kromě toho byly vytvořeny zásoby pro zajištění náročné situace v oblasti dodávek.

Průměrný celosvětový počet zaměstnanců (kmenových zaměstnanců) skupiny Krone se ve finančním roce 2021/2022 zvýšil o 6,1 % na 5 768 (v předchozím roce 5 438). Z toho je 261 učňů (v předchozím roce 266). Nárůst počtu zaměstnanců je způsoben především rozšířením obchodních aktivit. Jako rodinný podnik řízený majiteli již čtvrté generace se společnost Krone trvale spoléhá na vysoké nasazení a loajalitu svých zaměstnanců.

V uplynulém obchodním roce společnost Krone opět investovala značné částky do výzkumu a vývoje. V oblasti zemědělských strojů byly například dále vyvíjeny hranaté lisy Krone BiG Pack a vozy Krone Bale Collect. Vrcholem byla prezentace společného projektu Combined Powers, který vznikl ve spolupráci společností Lemken a Krone. Bylo vyvinuto autonomní vozidlo, které může v terénu provádět šest pracovních procesů. V segmentu užitkových vozidel se vývoj zaměřil především na doplnění produktového portfolia: generace výměnných nástaveb WK 4.0 byla připravena k sériové výrobě a byl dokončen vývoj nové karoserie Cool Liner. Společnost Krone představila inovativní automatizované kontejnerové podvozky, zintenzivnila spolupráci s Trailer Dynamics na elektrifikovaném návěsu a zahájila sériovou výrobu nové chladicí jednotky ve společném projektu se společností Liebherr.