AgroEcoPower na Techagro 2024. Pavilon P, stánek 056
Dnes je 29.3. – svátek slaví Taťána

Speciální maska pro krávy má snížit emise metanu o desítky procent

Zveřejněno: 6. 5. 2020

Podle některých vědců zemědělství hned po energetice nejvíce přispívá k celosvětovým emisím skleníkových plynů. V zemědělství na tom má mít největší zásluhu chov skotu. Fransisco Norris, spoluzakladatel společnosti ZELP, proto vyvinul speciální obličejovou masku pro skot. Za úkol má snížit emise metanu až o 60 %.

Speciální maska pro skot

„Agrobiolog a vědecký výzkumník Dr. Albrecht Glatzle, autor více než 100 vědeckých prací a dvou učebnic, publikoval nový výzkum, který ukazuje, že emise metanu z chovu hospodářských zvířat nemají žádný prokazatelný vliv na klima Země. Neexistují podle něj pro to žádné vědecké důkazy,“ uvedl agrární portál Agris v roce 2018. Jiní vědci zase uvádí, že emise metanu z chovu hospodářských zvířat mají dopad na klima. Do druhé skupiny patří i Fransisco Norris, který je spoluzakladatelem společnosti ZELP (zkratkou projektu Zero Emissions Livestock Project), britského startupu vyvíjejícího masku pro krávy, která může snížit emise metanu až o 60 %.

Speciální maska je určena přímo pro hospodářská zvířata. ZELP je zařízení pro redukci metanu, jehož cílem je snížit dopad emisí metanu na životní prostředí způsobený živočišným průmyslem. Na rozdíl od lidí krávy uvolňují jen malou část metanu plynatostí. Podle vynálezce se během přežvýkání uvolňuje metan především nosem krávy. A zde má nastoupit maska ZELP. Maska je vyrobena z ohýbatelného, gumovitého plastu o hmotnosti méně než 100 gramů. Sada ventilátorů poháněných baterií (mají solární nabíječku) má za úkol metan zachytit a přeměnit ho na vodu a CO2. Komora v masce funguje skoro jako katalyzátor v autě. Podle vynálezce jsou denní emise jednotlivých krav sníženy asi o třetinu. Než bude ZELP komerčně dostupný v roce 2021, Norris chce účinnost masky ještě navýšit.

Komerčně dostupná maska bude lehká a drsná, aby ji zvíře mohlo nosit po celý život. Maska také měří teplotu krávy, detekuje nemoci a v případě potřeby varuje chovatele.

Autor: Milan Jedlička1)
Foto: ZELP

1) z podkladů rca.ac, economictimes.indiatimes

Tématické tagy


Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.
Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.