Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 27.4. – svátek slaví Jaroslav

Stříbrná medaile DLG za nové maximálně efektivní broušení nožů řezaček Krone BiG X

Zveřejněno: 18. 1. 2024

Za nově vyvinuté patentované broušení nožů řezaček Krone BiG X, nevyžadující další ruční seřizování, obdržela společnost Krone na listopadové Agritechnice od německého svazu zemědělců DLG stříbrnou medaili. Porota ocenila nové konstrukční řešení s prodlouženými intervaly údržby, vysokým komfortem a sníženou spotřebou materiálů.

Stříbrná medaile DLG za nové maximálně efektivní broušení nožů řezaček Krone BiG X.

Inovativní brousící zařízení z dílny Krone nabízí až 2 200 cyklů broušení řezacích nožů bez nutnosti ručního seřizování brousícího kamene. To umožnilo pětinásobně prodloužit interval údržby brousícího zařízení ve srovnání s běžnými systémy, u kterých je nutné provádět údržbu po cca 400 až 450 brusných cyklech. Těchto výhod mohlo být dosaženo použitím nově vyvinutého mechanismu nastavování brusného kamene s integrovaným teleskopickým závitem.

Díky inovativní koncepci upevnění lze k broušení nožů řezaček Krone BiG X použít celý brousící kámen. Ve srovnání s konvenčními upínacími systémy, ve kterých je využitelných pouze kolem 40 až 55 % brusného kamene, se výrazně snižuje množství spotřebovaného materiálu a vede tak k výrazně delší životnosti. Kromě toho lze při výměně brusný kámen, který je přidržován krytem, snadno a rychle vyjmout z držáku povolením pouhých dvou šroubů. Na rozdíl od současného stavu není zapouzdřená konstrukce s patentovaným držákem kamene citlivá na znečištění při sklizni a zajišťuje tak bezproblémové broušení po celou dobu životnosti kamene.

Nové brousící zařízení řezaček Krone BiG X má také pozitivní vliv na kvalitu řezanky. Nová vodicí hřídel je podepřena čtyřikrát, rozpětí mezi fixačními body je zmenšeno z 1 160 na 267 mm a průměr z 50 na 40 mm. Tímto uspořádáním se účinně redukují vibrace a síly vznikající při broušení a zabraňuje ohýbání a vykývnutí vodicí hřídele. Vzhledem k tomu, že brusné plochy geometricky tvoří povrch válce, doléhá protiostří řezacího bubnu nejen uprostřed, ale také rovnoměrně na obě řady nožů. To významně přispívá ke zlepšení kvality řezání.