Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 27.4. – svátek slaví Jaroslav

Strojový park Martina Zbořila obohatily další 2 traktory New Holland v černé barvě

Zveřejněno: 22. 2. 2024

Služby Zbořil poskytují ucelené zemědělské služby. Provozují nejmodernější techniku včetně pěti traktorů New Holland. Mezi nejnovější modely patří dva traktory New Holland T7.260 Auto Command. Slavnostní předání strojů proběhlo 19. prosince 2023 na středisku v Polici.

Služby Zbořil aktuálně provozují 5 černých traktorů New Holland.

Martin Zbořil se svými syny Martinem a Antonínem hospodaří na 130 hektarech zemědělské půdy v okolí Veleboře na Šumpersku. Kromě rostlinné výroby se zaměřují i na chov tři sta kusů skotu a provoz kompostárny. Hlavní pracovní náplní je však poskytování zemědělských služeb převážně zemědělským podnikům.

Mezi nabízené zemědělské služby patří zemědělská doprava (přeprava senáže, siláže, balíků slámy), rozmetání hnoje, vakování, lisování slámy a sklizeň kukuřice a pícnin. Služba je nabízená převážně s ucelenou linkou strojů. Čísla, s nimiž nás Martin Zbořil starší seznámil, jsou působivá: „Se dvěma linkami jsme v roce 2023 sklidili 3 100 ha kukuřice a 3 000 ha senáží. Slisovali jsme 45 000 balíků slámy. Z celkového počtu připadalo 10 000 balíků na štípanou slámu zpracovanou předřazeným drtičem umístěným na lisu. S jedním lisem jsme schopni slisovat až 1 200 balíků za den. Rozmetali jsme 45 000 tun hnoje, zvládneme rozmetat 2 000 tun hnoje za směnu. Naplnili jsme cca 300 vaků senáže, kukuřičné siláže a cukrovarnických řízků.“

Bez šikovných zaměstnanců, moderní techniky a spolehlivého servisu by se takových výsledků dosáhlo jen stěží. Chod farmy a služeb zajišťuje šestnáct lidí včetně rodinných příslušníků Martina Zbořila. Během sezóny se počet pracovníků zvýší. Stálí zaměstnanci mají zajištěnou práci po celý rok. V zimním období provádí svépomocí servis, údržbu a opravu techniky. Od jara do žní probíhají senáže, během žní se lisuje sláma, rozmetá hnůj a pak následuje sklizeň kukuřice. V mezičase probíhá vakování. Nezapomíná se ani na obdělávání vlastních polí a na péči o dobytek.

Zleva Antonín Zbořil, Lukáš Flašar, Martin Čala, Giovanni Farinelli, Eva Zbořilová, Tomáš Jiří Kubík, Aleš Klement, Martin Zbořil starší, Petra Zbořilová, Martin Zbořil mladší.
Zleva Antonín Zbořil, Lukáš Flašar, Martin Čala, Giovanni Farinelli, Eva Zbořilová, Tomáš Jiří Kubík, Aleš Klement, Martin Zbořil starší, Petra Zbořilová, Martin Zbořil mladší.

Zbořilovi provozují 16 traktorů, 2 řezačky, 3 vakovače, 4 lisy na hranaté balíky, 3 teleskopické manipulátory, kloubový nakladač, 3 shrnovače, 5 výměnných nástavbových vozů pro přepravu senáže/siláže a rozmetání hnoje, přepravníky a mnoho dalšího. Na stroje jsou kladeny vysoké nároky. Každá řezačka během pouhých pár měsíců odpracuje 1 000 mth a traktory průměrně 1 200 mth. Vzhledem ke změně počasí a snižujícím se počtům dní vhodných pro práci na poli se nároky na služby stále zvyšují. Proto Zbořilovi mimo jiné pravidelně investují do obnovy strojů.

Technika New Holland

Nedílnou část strojového parku tvoří technika značky New Holland. Jmenovitě jde o dvě samojízdné řezačky New Holland FR920, dva lisy New Holland Bigbaler a 5 traktorů New Holland (New Holland T7.270, 2x New Holland T7.290 HD a 2x New Holland T7.260). Ke slavnostnímu předání posledních dvou jmenovaných traktorů došlo devatenáctého prosince na středisku Služeb Martina Zbořila v Polici. Předání se zúčastnili zástupci společností AGROTECHNIC MORAVIA a.s., AGROTEC a.s. a CNH Industrial N.V., jež se na dodání traktorů společně podíleli. „Děkujeme za důvěru ke strojům značky New Holland. Věřím, že spolupráce bude pokračovat a my budeme dělat vše proto, abychom vám vycházeli vstříc,“ uvedl zástupce z CNH Industrial Giovanni Farinelli.

Nejnovějšími stroji je dvojice traktorů New Holland T7.260 Auto Command. Všechny traktory mají nárazník Agribumper.
Nejnovějšími stroji je dvojice traktorů New Holland T7.260 Auto Command. Všechny traktory mají nárazník Agribumper.

Na dva nejnovější modely New Holland T7.260 Auto Command padla volba z důvodu, že jde o velmi univerzální traktory. Na službách zastanou mnoho práce v zemědělské dopravě (odvoz senáže, siláže, balíků), během polních prací na farmě (rotační brány, pluh, secí stroj, shrnovač, žací stroj) a v suchých podmínkách i při rozmetání hnoje. Traktory byly pořízeny se závažím v kolech, s čelním nakladačem STOLL, předním závěsem, vývodovou hřídelí, reverzním ventilátorem, středovými okruhy pro plnou funkčnost čelní hydrauliky a nakladače, kompletním LED osvětlením, koženým volantem a koženou odvětrávanou sedačkou. Podobně jsou vybaveny i ostatní traktory. Všechny samojízdné stroje New Holland mají exkluzivní černé zbarvení. Traktory mají speciální odstín černá – metalíza Diamond crystal black. Všude, kam stroje přijedou, se těší velké popularitě a každý na první pohled pozná, že jde o stroje Martina Zbořila.

Předání nových černých traktorů New Holland se neslo ve slavnostním duchu.
Předání nových černých traktorů New Holland se neslo ve slavnostním duchu.

Traktory New Holland T7 jsou osazeny multifunkčním nárazníkem Agribumper plnícím i funkci čelního závaží. Dokonce má integrovaný kastlík pro nářadí. Volba na Agribumper padla z důvodu bezpečnosti (traktory se často pohybují po silnici), pozice blíže k traktoru (klasické závaží s kastlíkem je dlouhé a při výjezdech z pole zasahuje do silnice) a multifunkčnosti (kdykoliv je možné nárazník umístit na jiný traktor nebo jej doplnit o další sadu závaží).

Traktory New Holland T7 využívají plynulou převodovku Auto Command. Její výhody přiblížil Martin Zbořil mladší: „U traktorů New Holland T7 provozovaných na službách volíme převodovku Auto Command. Pro obsluhu je příjemnější a pohodlnější. I tak je ale potřeba se ji správně naučit používat. Při tahání třicetitunového rozmetadla by se muselo s manuální převodovkou pořád řadit, Auto Command provádí řazení automaticky. Při práci s čelním nakladačem zase není potřeba neustále aktivovat spojku. Výhody plynulé převodovky se projevují i při práci s lisem nebo žacím strojem, kde lze plynuleji zpomalovat a zrychlovat.“

Během rozhovoru se Antonín Zbořil zmínil také o modelech New Holland T7.290 HD (Heavy Duty). Traktory se podle něj výborně uplatňují při práci na jámě, v níž mají na starost rozhrnování a dusání materiálu. Agregovány jsou s pětimetrovými rozhrnovacími vidlemi vpředu a dusacími koly vzadu. „Velkou výhodou je možnost si dotížit přední část traktoru nahrnovaným materiálem.“ uvedl Antonín Zbořil s tím, že i když má kloubový nakladač na jámě své přednosti, traktory jsou ve srovnání s ním během práce rychlejší. Oceňuje rovněž velkou palivovou nádrž. Traktory mají odpracováno 3 500 mth. V provozu jsou třetím rokem. Maximálně využívány budou do 8 000 mth, pak začnou provádět lehčí práce v dopravě.

Největší traktory New Holland T7.290 HD (Heavy Duty) se uplatňují při práci na jámě.
Největší traktory New Holland T7.290 HD (Heavy Duty) se uplatňují při práci na jámě.

Všem traktorům New Holland T7 je dopřána prvotřídní péče, protože musí být v perfektním stavu, neboť mnohdy jezdí nepřetržitě a na prostoje není čas. „Svépomocí provádíme údržbu na motorech už po 300 mth a seřízení ventilů po 3 000 mth. Do toho spadá i výměna filtrů, údržba klimatizace, rozvodů, řemenů, kladek atd. Raději provedeme finančně náročnější údržbu než řešit problémy v sezóně a mít prostoje,“ uvedl Martin Zbořil mladší. Středisko v Polici je proto náležitě vybaveno. Nejenže se tam nachází velké dílenské prostory, ale i sklad originálních náhradních dílů, olejů a maziv. Zbořilovi se snaží mít strojový park co nejvíce sjednocený, aby bylo možné mít na skladě jeden druh dílů a díly mezi stroji zaměňovat.