AgroEcoPower na Techagro 2024. Pavilon P, stánek 056
Dnes je 19.3. – svátek slaví Josef

Svahový speciál Kabar 132, unikátní stroj zaujme i dnes. Měl kotvu, věž i systém vyrovnávání!

Zveřejněno: 20. 12. 2021

Pro práci na velmi svažitých pozemcích byl v Československu vyvinut speciální samojízdný stroj Kabar 132 s adaptérem na drcení křovin a rovnání povrchu. Ve svém době byl se svým zaměřením a technickým řešením jediný svého druhu na světě.

Nejznámější barevná fotografie, která zachycuje stroj Kabar 132 v jeho přirozeném prostředí.

Národní podnik Agrostroj Pelhřimov ve spolupráci s VÚZS Praha a VÚLP B. Bystrica vyvinul a v roce 1982 vyrobil speciální stroj s obchodním názvem Kabar 132 (typové označení MT6-011). Stroj byl určen na ošetřování ploch s trvalým travním porostem se svahy do 22 stupňů. Maximální svahová dostupnost s adaptéry na suché podložce činila 22 stupňů, na mokré podložce do 18 stupňů a za extrémních podmínek do 14 stupňů.

Stroj Kabar 132 vznikl proto, aby bylo možné vytvořit podmínky pro podstatné zintenzivnění výroby krmiv na svažitých plochách trvalých travních porostů, hlavně v horských oblastech. Zemědělci po takovém stroji údajně dlouho volali. Vezmeme-li v úvahu, že rakouský a švýcarský výrobek obdobného charakteru byl určen pouze a výhradně jen malovýrobní technologii, byl Kabar 132 vlastně jediným svého druhu na světě. Vývoj a výroba tohoto stroje byla v roce 1976 zadána Agrostroji Pelhřimov jako řešitelský státní úkol.

Návod k obsluze ke stroji Kabar 132 (MT6-011).
Návod k obsluze ke stroji Kabar 132 (MT6-011).

Podle neoficiálních informací jeho technické výkresy vznikly v Agropodniku v Napajedlech, výroba pak údajně probíhala v Prostějově. Celková produkce stroje Kabar 132 zůstala jen u velmi malého počtu vyrobených kusů.

ŽTRS-310 s žacími stroji.
ŽTRS-310 s žacími stroji.

Stroj Kabar 132 byl nejčastěji používán ve spojení s adaptérem PB-201 na odstraňování náletu a urovnání nerovností. Komě povrchové rekultivace mohl být Kabar 132 využit na periodické ošetření pastvin (používat ale musel širší adaptér). Na začátku výroby tohoto stroje také vznikly tři ověřovací kusy s označením ŽTRS-310 s přípojnými adaptéry pro obnovu luk a pastvin, rotačním žacím ústrojím a obracečem a shrnovačem píce. Tyto kusy mohly být také vybavené rozmetadlem průmyslových hnojiv.

Kabar 132 byl uzpůsoben pro práci na velmi svažitých pozemcích

Práce i jízda na svahu nad 12 stupňů je natolik odlišná od běžných pracovních podmínek na pozemcích s nižším sklonem, že vyžaduje specifická bezpečnostní omezení a opatření. Při řízení stroje na svahu je obsluha vystavena celé řadě rizik. Mezi nejzávažnější patří ztráta ovladatelnosti stroje.

Spuštění bezpečnostní kotvy na zadní nápravu samojízdného stroje Kabar 132.
Spuštění bezpečnostní kotvy na zadní nápravu samojízdného stroje Kabar 132.

Rizika byla z velké části eliminována konstrukčním řešením stroje Kabar 132 – například bezpečnostní kabina, brzdový systém, speciální pneumatiky nebo speciální bezpečnostní zařízení.

Stroj Kabar 132 také disponoval bezpečnostním zařízením zabraňující kutálení stroje (naklápěcí věž s protizávažím).
Stroj Kabar 132 také disponoval bezpečnostním zařízením zabraňující kutálení stroje (naklápěcí věž s protizávažím).

Stroj MT6-011 (Kabar 132 ) proto měl dostatečně výkonný motor, širokých rozchod kol a nízké těžiště. Přítomen byl i systém automatického příčného vyrovnávání rámu stroje s kabinou do vodorovné polohy. Stroj také disponoval bezpečnostním zařízením zabraňující kutálení stroje (naklápěcí věž s protizávažím) a bezpečnostní kotvou zabraňující nekontrolovatelnému skluzu stroje. Kotva se spouštěla na zadní nápravu. Vybaven byl také hydrostatickým pohonem pojezdu a plynulou regulací pojezdové rychlosti. Obsluha měla k dispozici poměrně dobře vybavenou klimatizovanou a bezpečnostní kabinu.

Prototyp stroje Kabar 132 během ukázky zemědělcům.
Prototyp stroje Kabar 132 během ukázky zemědělcům.

Základní technické údaje k samojízdnému stroji Kabar 132 (MT6-011):

  • Celková délka 4760 mm, celková šířka 2920 mm, celková výška s klimatizací 3075 mm, rozvor a rozchod 2440 mm, vnější poloměr otáčení 12 800 mm.
  • Pohotovostní hmotnost 6850 kg.
  • Motor typu M 634 – výkon 132 kW, hydromotor SMF 23.
  • Podvozek typu 4x4 s vyrovnáváním příčného sklonu obou náprav, hydraulické řízení ORSTA 250/16

Pokud máte se strojem praktické zkušenosti nebo v článku naleznete nepřesnost či chybu, kontaktujte nás.

Název Kabar byl údajně zvolen cíleně podle stejnojmenného zvířete. Kabar je jediný rod monotypické čeledě kabarovití, je řazen mezi přežvýkavce. Kabaři jsou dobře uzpůsobení k běhu a skákání. Zadní končetiny mají téměř o třetinu delší než přední a anatomie kostí a svalů jim umožňuje v případě náznaku nebezpečí se dát rychle na útěk. Jsou velmi hbití, rádi unikají na strmé svahy a nerovný terén.