Pozvánka na Polní den společnosti HORSCH. Ždírec 26. 6. 2024 od 9:30 hod.
Dnes je 2.5. – svátek slaví Zikmund

Švýcarská chlouba má novou vlajkovou loď

Zveřejněno: 29. 10. 2017

Švýcarskou firmu Rigitrac vyrábějící speciální traktory, založil Sepp Knüsel. První prototyp traktoru byl veřejnosti představen v roce 2003. Již o rok později firmu znají jak doma, tak v zahraničí. Firmu nejvíce proslavilo používání inovativních technologií, na které si moc netroufnou jiní velcí výrobci traktorů, protože jsou převážně určeny pro menší okruh zákazníků. Rigitrac je stále rodinná firma a ročně se vyrobí desítky traktorů. Kvalita a dokonalost je hlavní silnou stránkou. Ve firmě pracuje 40 zaměstnanců. Ve výrobním závodě jsou traktory nastaveny, vybaveny, naprogramovány, uvedeny do provozu a dokončeny k dodání.

Rigitrac

Během let se nabídka traktorů rozšířila o malé modely a firma posbírala domácí i zahraniční ocenění za inovace. Letos je představena nová vlajková loď Rigitrac SKH 150 s výkonem 160 koní.Specifikem traktorů Rigitrac je revoluční rám s centrálně umístěným rotačním uložením (středovým kloubem). Tato konstrukce osvědčená u stavebních strojů umožňuje torzi až 22° oproti 12°, která je u standardních traktorů. Centrální rotační kloub umožňuje řízení stroje přes příslušnou osu (nápravu) a tím optimalizuje nastavení čelního přídavného nářadí.

Na Den otevřených dveří se veřejnosti představil nový model z produkce Rigitrac a sice SKH 150. Rigitrac SKH 150 má tak, jako jeho menší bratři nízko položené těžiště pro vyšší bezpečnost při provozu na nerovném terénu. Nápravy jsou zesílené, a proto je traktor vhodný k použití s čelním nakladačem. 

Motor pracuje při nízkých otáčkách a je dosaženo úspory paliva. Vysoký komfort zajišťuje velká kabina s přehledným uspořádáním ovládacích prvků, LED osvětlení a odpružení kabiny a přední nápravy. Motor FPT o výkonu 160 koní plní aktuální emisní předpisy. Stejně jako u menších modelů má SKH 150 pevnou přední nápravu s otočným rámem v kabině. Traktor je reverzibilní díky čtyřem stejně velkým kolům a pojistkovému ovládání na předních a zadních nápravách. V kabině nalezneme digitální přístrojovou desku.

Traktor je obut do stejně velkých 30palcových pneumatik. Traktor má relativně nízkou hmotnost – 5900 kg. Jak je u strojů Rigitrac zvykem, i tento nový traktor má extrémní manévrovatelnost (libovolná možnost řízení).

Autor: Milan Jedlička
Foto: Rigitrac

Tématické tagy


Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.
Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.