Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 29.4. – svátek slaví Robert

Systémy pro efektivní využití techniky a maximální ziskovost

Zveřejněno: 15. 1. 2019

Precizní zemědělství, ať už hovoříme o variabilním setí, aplikaci hnojiv, evidenci a zpracování dat či naváděcích systémech, se neobejde bez vyspělých elektronických systémů. O tom, jaké jsou jejich současné možnosti, informovala teoretická přednáška spolu s praktickou prezentací nedaleko Prahy.

Půdní senzor TopsoilMapper v předním závěsu. Senzoru v měření nevadí zpracovaná půda, výdrol či vlhkost

Společnost AGRI-PRECISION s.r.o. uspořádala v půli října akci Den precizního zemědělství, kde představila, spolu s partnery Varistar a Agrimachines, současné trendy a novinky v oblasti monitorování strojů, naváděcích systémů, sběru a zpracování dat. AGRI-PRECISION s.r.o. je výhradním zástupcem pro Českou republiku společností ITineris (monitorování zemědělských strojů), Raven, eFarmer, Leica (navigace a automatizace strojů) a Geoprospectors (průzkum půdy). Zázemí a pozemky pro aktivní ukázku poskytl RAVA zemědělský podnik, spol. s r.o.

Teoretickou formou se nejprve návštěvníci seznámili s novinkami v oblasti naváděcích systémů. Sortiment zahrnuje kromě etablovaných produktů nyní nově polní monitor Raven CR12 a navigační jednotku Raven RS1. Raven CR12 nabízí snadné nastavení pracovních úloh a pro ovládání je potřeba ještě méně dotyků. CR12 má rozsáhlou funkci plánování, která uživateli umožňuje definovat AB linky a referenční čáry hranice pole. Uživatel si pak může nastavit celé pole, včetně několika ostrůvků, pásů, zelených zón a stop s různou pracovní šířkou.

Automatické vyrovnávání záběru pluhu za účelem rovné brázdy

Rovná brázda nemusí být jen dílem mistra oráče, ale i úplného začátečníka, a to za použití systému Raven Autoplough, jímž byla osazena předváděcí souprava traktoru Challenger Stealth s pluhem Lemken Diamant 11. Traktor měl ve výbavě autopilot Viper 4 s RTK přesností, zatímco pluh zařízení Raven Autoplough. Toto zařízení obsahuje snímač, který snímá míru roztažení záběru pluhu. Tím je docíleno automatického vyrovnávání záběru pluhu, aby vždy zůstala za pluhem rovná brázda. V případě křivé brázdy v následující jízdě zadní část pluhu brázdu vyrovná do roviny, pokud má pluh dostatečný záběr. Je tak možné začít orat pozemek i z křivé strany a pluh automaticky vyrovná brázdu, čímž se zvýší potenciál orební soupravy, sníží přejezdy po pozemku a zvýší výkonnost. „Abychom dokázali regulovat záběr pluhu, tak bychom běžně museli navíc montovat hydraulický ventil s řídicí jednotkou na pluh, který by hydraulicky roztahoval pluh. V tomto stroji jsme ale schopni využít přímo regulaci okruhu hydrauliky v traktoru. Takže na pluhu není žádný přídavný ventil a my autopilotem přímo ovládáme elektricky hydraulický okruh traktoru,“ popsal pan Ing. Michal Krutiš, jednatel i rmy AGRI-PRECISION s.r.o. Výhodou tohoto řešení je volný hydraulický ventil, úspora řídicí jednotky a minimální kabeláž. Podmínkou pro fungování systému Autoplough je pluh s plynulou změnou záběru orebního tělesa, na trhu označovaný jako „Vario“.

Podmínkou pro fungování systému Autoplough je pluh s plynulou změnou záběru orebního tělesa.
Podmínkou pro fungování systému Autoplough je pluh s plynulou změnou záběru orebního tělesa.

Aktivně řízený závěs pro rovné záběry a přesné setí

Pro eliminaci odchylek při práci tažené závěsné techniky slouží systém Raven Protrakker, jímž byl osazen traktor Challenger MT775E se secím strojem Lemken Solitair 25. Traktor disponoval aktivně řízeným závěsem. Jelikož je závěs přizpůsobitelný, lze jím osadit jakýkoliv traktor. Traktor měl ve výbavě opět autopilot s RTK přesností a secí stroj též druhou GPS anténu umístěnou za zásobníkem blíže k secímu ústrojí. Celé fungování spočívá v tom, že anténa na traktoru řídí jen traktor a podle druhé antény se dorovnává výkyvný závěs například při svažitosti – nadjíždí proti svahu, aby výsevní ústrojí jelo přesně. Druhým efektem je najíždění do nového řádku. U klasického secího stroje trvá po otočení několik metrů, než se srovná, kdežto aktivně řízený závěs se vybočí proti a secí stroj si nadjede a při spuštění se ihned dorovná. „Zmenšuje to velikost souvratí, respektive zlepšuje otáčení, a jednotlivé záběry jsou v rovině,“ zmínil přínos systému pan Krutiš.

Aktivně řízený závěs za pomocí systému Raven Protrakker.
Aktivně řízený závěs za pomocí systému Raven Protrakker.

Ovládání hloubky nářadí v reálném čase a průzkum půdy

Na dalším představeném stroji, traktoru Fendt 933 Vario s dlátovým pluhem SMS, se demonstroval průzkum půdy a variabilní ovládání hloubky podrývání. V předních ramenech měl traktor nainstalovaný půdní senzor TopsoilMapper od rakouského výrobce Geoprospectors. Senzor bezkontaktně snímá vlastnosti půdy do jednoho metru. Informuje, v jaké hloubce se utužení nachází. Uživatel má též přehled o tom, jaké půdní zóny se na měřeném poli nachází. V neposlední řadě změří obsah vody na poli a další druhořadé informace. Výsledkem je například doporučená hloubka kultivace v daném místě na poli anebo výstupní data, se kterými lze dále pracovat. Uvnitř senzoru je umístěn jeden vysílač a čtyři přijímače. Senzor má ISOBUS rozhraní, takže je zobrazen v monitoru traktoru. V dlátovém pluhu je doinstalována sada obsahující hydraulický ventil a řídicí jednotku, která má také ISOBUS rozhraní, tudíž je na monitoru zobrazena jak druhé zařízení. Podmínkou pro automatickou regulaci hloubky zpracování je to, že nářadí musí být hydraulicky schopno měnit hloubku zpracování za jízdy. Hloubka u použitého podrýváku SMS se regulovala zadním opěrným válcem, kde jsou hydraulické pístnice. Ramena byla v plovoucí poloze a jen opěrným válcem se měnila hloubka.

Podrývák dokáže pracovat až do hloubky 50 cm. Na monitoru bylo nastaveno rozmezí hloubky zpracování od 20 do 40 cm. Senzor dokáže informovat, kde je efektivní optimum hloubky zpracování. Údaj 40 cm znamená hloubku, v jaké se má paušálně zpracovávat. Senzor se snaží informovat, že v těchto podmínkách nemusí být hloubka zpracování 40 cm a může jít na nižší hodnotu. Na monitoru v kabině bylo možné pozorovat, jak se mění přednastavená a skutečná hloubka zpracování. Na demonstrovaném poli se hloubka zpracování držela na zhruba 30 až 35 cm a v některých místech dokonce 25 cm. Senzor lze použít i samostatně, předem si pole zmapovat a pak variabilní mapu nahrát do monitoru traktoru. S variabilním zpracováním půdy lze ušetřit, protože každým centimetrem zpracované hloubky roste spotřeba traktoru a náklady na opotřebitelné díly.

Druhá šance starší technice

Že i starší stroje mohou být precizní, ukazovala souprava traktoru New Holland T6 a staršího rozmetadla Amazone ZA-M 1501. Traktor byl dovybaven terminálem, který umožňuje starším rozmetadlům aplikovat hnojivo variabilně. V traktoru se nachází iPad s příslušným softwarem, který je napojen na nejjednodušší terminál Amados od Amazone. Při aplikaci obsluha uvidí mapu s jednotlivými aplikačními zónami a zároveň uvidí na displeji terminálu Amazone, že se mění přímo aplikační dávka. Není tak nutná investice do drahých přístrojů a využije se naplno stávající technika.

Simulátor umístěný v Octavii. V pozadí starší rozmetadlo Amazone, které umí aplikovat variabilně.
Simulátor umístěný v Octavii. V pozadí starší rozmetadlo Amazone, které umí aplikovat variabilně.

Společnost Agrimachines prezentovala traktor Claas Xerion s nástavbou Zunhammer a aplikátorem Vogelsang. Traktor lze standardně používat jako těžký polní tahač, osazen je šestnáctikubíkovou nástavbou s vlastním čerpadlem ovládaným hydraulicky. Traktor disponuje nasávacím ramenem pro nasávání kejdy z přívozních cisteren. Vpředu traktoru se nachází odkameňovač. Stroj byl řízen autopilotem RAVEN Viper 4 s přesností RTK NET ± 2 cm s tím, že stroji nevadí žádný boční svah či jiný sklon terénu a dokáže předávat data do další techniky, například secího stroje.

Atraktivní možností bylo využít simulátor. V osobním autě se nacházel monitor CR7 s variabilní mapou testovacího pozemku a simulátor ISOBUS zařízení rozmetadla. V autě šlo vidět měnící se dávku aplikace hnojiva.

Autor: Milan Jedlička
Foto: Milan Jedlička

Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.
Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.