Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 17.5. – svátek slaví Aneta

SZIF vydává rozhodnutí z oblasti neprojektových opatření Rozvoje venkova − ANC a NATURA 2000

Zveřejněno: 12. 12. 2023

Státní zemědělský intervenční fond začal vydávat další 2 rozhodnutí v rámci Jednotné žádosti. Na oblast NATURA 2000 půjde téměř 24 milionů kč, které si rozdělí 740 žadatelů, v rámci dotace ANC budou rozděleny 4, 3 miliardy kč mezi 21 532 žadatelů.

SZIF vydává rozhodnutí z oblasti neprojektových opatření Rozvoje venkova − ANC a NATURA 2000.

6. prosince 2023 SZIF zahájil v souladu s harmonogramem vydávání rozhodnutí k dotaci ANC (Areas with Natural Constraints). Podpora je vyplácena v rámci neprojektových opatření Rozvoje venkova a jedná se o kompenzační platbu pro žadatele, kteří jsou při své zemědělské práci konfrontováni s určitými omezeními. Týká se to například horských oblastí, půdy s nižší výnosností nebo míst s řidším osídlením.

„Bez podpory formou kompenzace dodatečných nákladů a ušlých příjmů by docházelo k postupnému snižování zemědělských aktivit v těchto oblastech, což by mohlo vést až k úplnému nevyužívání zemědělské půdy, a to by mělo negativní dopad na ekosystémy závislé na zemědělství. Sazby jsou rozdělené na 2 faremní systémy a nově jsou do výpočtu intenzity chovu hospodářských zvířat započítáváni i jelenovití“, říká Jan Borský, vedoucí Oddělení metodiky enviromentálních podpor.

A taktéž od 6. prosince 2023 vydává SZIF rozhodnutí ke kompenzační platbě v oblastech NATURA 2000 na zemědělské půdě. Cílem opatření je podpora hospodaření v oblastech, kde je právně omezeno hospodaření z důvodu ochrany životního prostředí. Omezení může být například v použití hnojení.

Sazby jsou uvedeny v Příručce Jednotné žádosti 2023 na webových stránkách www.szif.cz.

Autor: Eva Češpiva
Foto: Kverneland

Tématické tagy


Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.
Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.