50 let Kubota v Evropě. Akční nabídka modelů řad M5 a M5N.
Dnes je 29.3. – svátek slaví Taťána

Technické změny u postřikovačů Pantera

Aktualizováno: 2. 11. 2017

Koncepce postřikovače Pantera nabízí velkým podnikům vypořádat se s ochranou rostlin. Tyto samojízdné postřikovače kombinují ultramoderní technologie s high-tech systémy řízení. Pro letošní rok u Pantery nalezneme několik změn a možné výbavy navíc.

Amazone

Srdcem modelu Pantera 4502 je osvědčený 6válcový motor Deutz s výkonem 218 koní. Motor s turbodmychadlem a mezichlazením pro nejvyšší požadavky na výkon poskytuje díky inteligentnímu řízení motoru v režimu ECO minimální spotřebu paliva. Pokud je však zapotřebí většího výkonu, například při práci na strmých svazích, je pro řidiče vždy k dispozici režim POWER, který umožňuje získat maximální výkon při 2 200 min-1.

Nový výfukový systém

Od letošního roku Pantera splňuje emisní normu 4 (finální stupeň 4). Pokud jde o téma zpracování výfukových plynů, Amazone spoléhá na recirkulaci výfukových plynů pomocí katalyzátoru a filtru pevných částic - což pomáhá šetřit životní prostředí. Během provozu se filtr pevných částic regeneruje nepřetržitě. SCR katalyzátor snižuje úroveň emisí oxidu dusíku. Nová 20litrová nádrž na DEF je umístěna na straně zásobníku na naftu o objemu 230 litrů. Spotřeba DEF činí zhruba 2,5% spotřeby paliva.

Vyšší komfort a ergonomie řidiče

Na nových postřikovačích Pantera je k dispozici nový přístupový žebřík na pravé straně a nová LED zadní světla. Nové modely Pantera mohou být namísto standardních halogenových světel vybaveny LED diodami. Rychlost plnění nádrže postřikovače činí 600 l/min, tímto způsobem je nádrž Pantery naplněna za méně než 10 minut.

Pro extrémní podmínky v kopcovitém terénu

Postřikovač lze objednat ve verzi Pantera +. V této verzi "plus" nabízí Pantera díky alternativním převodům pohonných kol více než 25 % lepší stoupavost. Tato možnost byla speciálně navržena pro extrémní podmínky v kopcovitém terénu. Zatímco "normální" Pantera s plnou nádrží může jezdit ve svahu přibližně 27 %, Pantera + může jezdit ve svahu přibližně o 34 %.

Speciální vybavení 

Pantera-H je specializovaný model pro aplikaci ve vysokých plodinách. Je vybavena hydraulickým nastavením výšky, které může při stisknutí tlačítka v terminálu zvýšit světlou výšku stroje z 1,25 na 1,70 m. Amazone dále nabízí vnější kryty kol pro pohyb v kukuřici nebo slunečnici. Navíc Pantera může být také vybavena ochrannou deskou podvozku, aby nedošlo k poškození rostlin, které jsou tlačeny pod strojem.

Autor: Milan Jedlička
Foto: Amazone

Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.
Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.