Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 19.4. – svátek slaví Rostislav

Tony 8900V je prvním speciálním traktorem s konvenční koncepcí od Antonio Carraro

Zveřejněno: 29. 11. 2019

Antonio Carraro, italský výrobce malotraktorů a komunálních nosičů nářadí, na francouzské výstavě Sitevi věnované technice do sadů a vinic, oficiálně představil nový traktor AC Tony 8900 V.

Antonio Carraro Tony 8900V

Jak se z internetových stránek od českého zastoupení výrobce Antonio Carraro (neplést si s výrobcem Carraro, který rovněž vyrábí speciální traktory) dozvídáme, současné malotraktory jsou nabízeny ve výkonech 23 - 95 k v různých provedeních a výbavách, od klasických malotraktorů po speciální komunální nosiče nářadí. Lze vybírat také z variant s kabinou či bez kabiny. K dispozici jsou jak mechanické, tak hydrostatické převodovky. Malotraktory Antonio Carraro nalézají své každodenní uplatnění v oblastech jako např. zahradnictví, údržba veřejné zeleně, průmyslové a sportovní areály, vinařství, ovocnářství, letní a zimní údržba v městech a obcích apod.

Když se ale na malotraktory podíváte, zjistíte, že využívají kloubový rám. Nejrozšířenější kategorií traktorů, a to i v České republice, ve vinicích a sadech, tvoří speciální traktory (malé rozměry) s klasickou koncepcí (pevný rám). Antonio Carraro s novým modelem Tony 8900V, jež byl představen na výstavě Sitevi, chce nyní prorazit i v kategorii klasických traktorů s přední nápravou umístěnou před motorem.

Tento nový specializovaný model s plynulou převodovkou je určen spíše do vinic. Využívá klasický podvozek s obzvláště úzkým rozvorem. Tony 8900V je název řady, která v budoucnu bude obsahovat až 16 variant traktorů, které budou označovány V (užší) a VF (širší). Řada bude pokrývat výkonový rozsah od 75 do 100 koní. Srdcem traktorů bude 3,8l čtyřválcový motor, který splňuje emisní normu Stage V.

Ve verzi V bude mít Tony 8900V s pneumatikami 200/70R16 vpředu a 250/85R20 vzadu šířku menší než jeden metr. Úhel řízení nového traktoru činí 55 stupňů. Traktor je 3,4 m dlouhý a má rozvor 2,07 m. Váha je pod tři tuny.

Tony 8900V může být vybaven předním a zadním závěsem o kapacitě 2,7 t. Možné je agregovat nářadí i do bočního prostoru mezi přední a zadní nápravu. Kabina splňuje všechny obvyklé standardy pro ochranu obsluhy. Ovládání traktoru se provádí přes ovládací panel (umístěný vpravo), kde se ovládá převodovka, motor, funkce závěsů, hydraulika a rádio.

Sériová výroba traktorů bude zahájena až v roce 2021.

Carraro a Antonio Carraro - dvě rozdílné firmy, ale stejné kořeny

Společnost Carraro založil Giovanni Carraro. Původně se firma zaměřovala na výrobu secích strojů a zařízení pro zemědělské práce. V průběhu let se firma rozrostla a představila svůj první traktor Carraro. Dodnes vyrábí speciální traktory včetně náprav. Rodina Carraro měla šest synů, z nichž se Antonio Carraro oddělil a založil si vlastní společnost, která nese dodnes jeho jméno - Antonio Carraro. Dnes je známá výrobou špičkových traktorů určených do speciálních podmínek, jako jsou sady a vinice. Od té doby jsou tu dva italští výrobci traktorů, kteří mají stejné kořeny.

Autor: Milan Jedlička
Foto: Federix, tractorum

Tématické tagy


Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.
Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.