Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 29.4. – svátek slaví Robert

Továrna na traktory a převodovky Valtra prošla modernizací

Zveřejněno: 1. 11. 2023

Nejvýraznější změnou v továrně je nová lakovna o rozloze 2 000 m2. Tato impozantní budova se nachází v bezprostřední blízkosti hlavní montážní linky.

Továrna na traktory a převodovky Valtra.

V novém uspořádání továrny Valtra jsou smontované rámy traktorů převáženy z montážní linky do nové lakovny pomocí vozíků AGV (Automated Guided Vehicle). Rámy jsou pak zavěšeny a přepravovány pomocí závěsných dopravníků. Tento závěsný způsob přepravy a další prostor, který nová budova poskytuje, umožňuje efektivnější procesy mytí, sušení, lakování a nanášení základního nátěru.

Původní lakovna byla postavena v roce 1969 a nacházela se v hlavní montážní hale. Přestože se technologie lakování v průběhu let vyvíjela, stará lakovna nebyla dostatečně velká, aby se do ní vešly nejnovější traktory Valtra s vysokým výkonem – řady Valtra Q a S.

Větší kapacita a efektivita závodu na výrobu převodovek Valtra

Významným rozšířením a modernizací prochází také závod na výrobu převodovek v Suolahti. Závod v současné době vyrábí převodovky používané v traktorech řady Valtra N a T a dodává převodovky powershift pro jihoamerický trh a komponenty převodovek pro další závody AGCO. V budoucnu se budou ve Finsku vyrábět také převodovky AGCO CVT používané v traktorech řady Valtra Q a S.

Mezi další nedávné investice patří nový automatizovaný výrobní systém Flexible Manufacturing System (FMS) 5, který je propojen se skladem materiálu a nejmodernějšími obráběcími centry. Tři další obráběcí centra doplní systém FMS na začátku roku 2024.

Inženýrské týmy společnosti Valtra budou těžit ze zrychlených výsledků testů, až bude v druhé polovině roku 2024 slavnostně otevřeno zcela nové testovací centrum. Budova o rozloze 850 m2 umožní testovat celé traktory nebo jednotlivé moduly v extrémně horkých nebo chladných podmínkách a při různých úrovních vlhkosti vzduchu – bez ohledu na počasí venku.