Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 25.4. – svátek slaví Marek

Traktor Muir-Hill 121 série III měl „kosmickou kabinu“. Svým vzhledem vyčníval

Zveřejněno: 17. 12. 2021

Traktor Muir-Hill 121 série III z roku 1978 si zákazníci kupovali pro jeho robustnost, systém pohonu čtyř kol a luxusní „kosmickou kabinu“ („Spacecab“).

Traktor Muir-Hill 121 série III byl ve své době mezi zemědělci velmi oblíbený.

Historie traktorů Muir-Hill se začala psát v roce 1967, kdy stejnojmenná společnost vyrobila svůj první zemědělský model 101 v anglickém Manchesteru. Osazen byl motorem Ford. Předtím vyráběla sklápěče a nakladače, ale když David JB Brown nastoupil do konstrukčního oddělení, přenesl společnost do nové oblasti výroby traktorů. Muir-Hill pro své traktory použila i originální vzhled (čtvercově řezané plechy a hranatá bílá kabina) a nové konstrukční prvky. Model 101 se stal pro Muir-Hill úspěšným. Poptávka po traktorech rostla a postupem času se vyráběly nové modely. Společnost vyplnila mezeru na trhu s traktory s pohonem všech kol. V roce 1982 ukončila výrobu, protože společnost Ford představila vlastní řešení pohonu všech kol.

Další model 110 přišel na trh v roce 1969 a byl vybaven šestiválcovým motorem Perkins. Společnost Perkins již měla vynikající mezinárodní pověst a distribuční síť, což přispělo k popularitě těchto traktorů po celém světě. V roce 1969 se vyráběl také model 161. S motorem Perkins V8.510 byl model 161 ve své době nejvýkonnějším britským traktorem. V roce 1972 byl model 101 nahrazen modelem 121 série II – měl rovnou podlahu a kabina měla velkou plochu prosklení. V roce 1978 vedla poptávka po větším komfortu obsluhy k uvedení traktoru 121 série III s větší kabinou, lepším odhlučněním, klimatizací a rádiem.

Pohled do kabiny traktoru Muir-Hill.
Pohled do kabiny traktoru Muir-Hill.

Uživatelé na traktorech Muir-Hill oceňují jejich robustnost a pocit, že se při jejich výrobě nešetřilo. Základní tvar traktorů zůstal po mnoho let stejný a mnoho dílů starších modelů je identických s těmi novějšími.

Traktor Muir-Hill 121 série III disponuje posilovačem řízení. Nechybí ani brzdy na všech čtyřech kolech pro bezpečnou a pohodlnou jízdu. Kabina traktoru má velkou plochu prosklení, takže je z ní dokonalý výhled na nářadí vpředu i vzadu. Všechny ovládací prvky jsou snadno po ruce. Traktor Muir-Hill 121 byl k dispozici také v průmyslové specifikaci, kde se osvědčil jako oblíbený stroj u stavebních firem.

Autor: redakce Agroportal24h.cz
Foto: Archiv

Tématické tagy


Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.
Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.