Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 19.4. – svátek slaví Rostislav

Traktorové čelní nakladače Quicke lze používat ve spojení s jakýmikoli traktory

Zveřejněno: 29. 11. 2022

Traktorové čelní nakladače rozšiřují možnosti využití traktorů v zemědělství, a snižují tak náklady na hodinu provozu. Jedním z předních světových výrobců traktorových čelních nakladačů i souvisejícího příslušenství je švédská firma Ålö AB, která stroje vyrábí čelní nakladače pod značkou Quicke. Své zákazníky má ve více než 50 státech, přičemž v roce 2018 prodala přibližně 34 tisíc čelních nakladačů a 50 tisíc kusů originálního příslušenství. V České republice je zastoupena společností Manatech CZ.

Na českém trhu jsou dostupné tři modelové řady čelních nakladačů Quicke – Q, X a C.

Na českém trhu jsou dostupné tři modelové řady čelních nakladačů QuickeQ, X a C. Řady Quicke Q a Quicke X lze přitom opatřit montážními rámy, jež jsou kompatibilní s více než deseti tisíci typy traktorů.

Nakladače Quicke Q pro traktory o výkonu od 60 do 280 koní

Nakladače Quicke Q jsou určeny pro traktory výkonu od 60 do 280 koní. Jsou dostupné s paralelogramem i bez a se standardním nebo prodlouženým výložníkem. Nabízí výšku zdvihu 3,55 až 4,96 metru a nosnost 1250 až 2590 kg.

Nakladače Quicke Q jsou určeny pro traktory o výkonu od 60 do 280 koní.
Nakladače Quicke Q jsou určeny pro traktory o výkonu od 60 do 280 koní.

Pro zajištění co nejdelší životnosti nakladače Quicke jsou v nejvíce namáhaných oblastech výložníku použity odlitky a kované díly, aniž by byla negativně ovlivněna hmotnost stroje. Rameno nakladače je nahoře i dole zkoseno tak, aby byla zabezpečena optimální pevnost nakladače a viditelnost na připojené příslušenství. Bočnice nakladače mají pro zvýšení tuhosti prolisy. Ve špičce výložníku je umístěna robustní příčná trubka, která neomezuje výhled na náklad. Je totiž přivařena do odlitků tvořících přední část nakladače a slouží jako nosič centrálního rozvaděče. V trubce jsou umístěny i zásobníky tlumení rázů. Pevný kryt chrání centrální rozvaděč před poškozením.

Nakladače Quicke Q jsou vybaveny patentovaným automatickým systémem upínání nakladače na montážní rámy.
Nakladače Quicke Q jsou vybaveny patentovaným automatickým systémem upínání nakladače na montážní rámy.

Čelní nakladač tvoří montážní rám Delta, pevně spojený s výkovkem ve tvaru písmene U. Nakladače Quicke Q jsou vybaveny patentovaným automatickým systémem upínání nakladače na montážní rámy. Nakladač stačí nasadit do horního výkovku, kde se sám upne. Montážní rámy Quicke slouží nejen k připojování nakladače na traktor, ale také jako nástroj zpevnění celého traktoru. Zároveň umožňují provádět servisní úkony na traktoru.

Nakladače Quicke X a C pro malé a střední traktory

Nakladače Quicke X patří k lehčím modelům, určeným pro malé a střední traktory o výkonu od 30 do 120 koní. Jsou dostupné s paralelogramem i bez, s výškou zdvihu 2,9 až 3,9 metru a s nosností 680 až 1680 kg.

Nakladače Quicke X patří k lehčím modelům, určeným pro malé a střední traktory o výkonu od 30 do 120 koní.
Nakladače Quicke X patří k lehčím modelům, určeným pro malé a střední traktory o výkonu od 30 do 120 koní.

Pro malé traktory o výkonu od 15 do 65 koní jsou vhodné nakladače Quicke C. Nakladače jsou dostupné s paralelogramem i bez, s výškou zdvihu 1,88 až 2,82 metru a s nosností 428 až 970 kg. Jsou též vybaveny třetí hydraulickou funkcí pro ovládání aktivního nářadí.

Pro malé traktory o výkonu od 15 do 65 koní jsou vhodné nakladače Quicke C.
Pro malé traktory o výkonu od 15 do 65 koní jsou vhodné nakladače Quicke C.

Všechny zmíněné nakladače Quicke jsou opatřeny systémem tlumení nárazů SoftDrive, který snižuje působení rázů jak na nakladač, tak i na traktor a řidiče. S tímto systémem se lze vyhnout poškození hadic, rámu, potrubí, akumulátorů a také lze snížit namáhání nakladače, příslušenství a traktoru. Je možné jej uplatnit, vznikne-li potřeba vysoké přesnosti během manipulačních prací – například při stohování či jízdě s paletami.

Snazší a efektivnější manipulace s nejrůznějším materiálem

Čelní nakladače Quicke Q a Quicke X lze vybavit řadou funkcí, které usnadní a zefektivní manipulaci s nejrůznějším materiálem. K nakladačům je nabízen patentovaný systém QCS (Quicke Control System) s joysticky QM-Command a QE-Command. K dispozici je také vážicí systém Q-companion.

Čelní nakladače Quicke Q a X lze vybavit řadou funkcí, které usnadní a zefektivní manipulaci s nejrůznějším materiálem.
Čelní nakladače Quicke Q a X lze vybavit řadou funkcí, které usnadní a zefektivní manipulaci s nejrůznějším materiálem.

QM-Command integruje veškeré funkce (včetně tlumení rázů SoftDrive a hydraulického zajišťování nářadí Q-Lock) do joysticku. K ovládání funkcí traktoru slouží dvě tlačítka s možností ovládání třetí hydraulické funkce pro ovládání aktivního nářadí. Rozvaděč připojený k elektromechanické řídicí jednotce disponuje systémem rekuperace energie. Tento patent firmy Quicke ušetří až 20 % paliva při práci s nakladačem. QM-Command zahrnuje také funkci hydraulického upínání nářadí Q-Lock, funkční tlačítka (dvě tlačítka určená k ovládání funkcí traktoru, např. změny směru jízdy), funkci vyklepávání a rozptylu materiálu z lopaty a dvě plovoucí polohy pro nakladač a pro pracovní nářadí. K dispozici je také elektronický joystick QE-Command. V kombinaci se systémem Q-Companion lze aktivovat poloautomatické pohyby nakladače nebo realizovat uživatelem zvolenou polohu nakladače a nářadí.

Q-Companion však není jen vážicí, ale také upomínkový systém, který uživateli například připomíná, že nastal čas na provedení údržby nakladače Quicke. K ukládání a zpracovávání dat poslouží aplikace, která je poskytována zdarma a komunikuje s uživatelem v jeho mateřském jazyce. Dostupné je i úložiště na cloudu. Uživatel si může jednoduše vyexportovat údaje o práci nakladače do souboru formátu excel a dále s nimi pracovat.

Quicke je také výrobcem originálního příslušenství k čelním nakladačům, konkrétně lopat, vidlí, kleští, drapáků, zvedacích zařízení či různých doplňků k nářadí.

Kořeny společnosti Ålö AB sahají do roku 1949. Karl-Ragnar Åström převzal v polovině čtyřicátých let rodinnou farmu v Brännlandu. Několik let pracoval na konstrukci prvního švédského čelního nakladače – vyroben byl v roce 1947. V roce 1958 byl představen Quicke, první čelní nakladač s rychlospojkou na světě. V následujícím roce byl zahájen export, k němuž společnost přistoupila v reakci na tehdejší situaci na švédském trhu: rostla domácí konkurence (v polovině 60. let existovalo přibližně 20 švédských výrobců čelních nakladačů). Již v roce 1967 společnost Ålö AB prodávala více nakladačů v zahraničí než ve Švédsku.