AgroEcoPower na Techagro 2024. Pavilon P, stánek 056
Dnes je 29.3. – svátek slaví Taťána

Inteligentní nakladač Quicke stanovuje nové standardy

Zveřejněno: 8. 11. 2017

Švédská společnost Ålö je předním výrobcem čelních nakladačů pro traktory všech výkonových kategorií. Nakladače prodává pod značkou Quicke. Tyto nakladače využívají pod vlastním označením i přední světový výrobci zemědělské techniky, což jasně svědčí o jejich kvalitě. Výrobky společnosti Ålö dodává na český trh firma MANATECH CZ zajišťující prodej, montáž, servis a poradenství.

Nakladač Quicke

Čelní traktorové nakladače Quicke společnost vyrábí ve třech řadách. Na letošním veletrhu SIMA v Paříži byla představena nová generace čelních nakladačů série Q. Aktuální série Q, je zcela nově vyvinutá a je prakticky ve všem lepší, než předchůdce. Nakladače série Q jsou stabilnější, chytřejší, uživatelsky přívětivější a jsou nastaveny tak, aby změnily a digitalizovaly ovládání nakladače traktoru.

Robustní konstrukce pro dlouhou životnost

Při vývoji nakladače série Q byl kladen důraz na životnost, proto je použita kvalitní ocel a kované části. U nakladače jsou kované díly zadní části ramen, lité díly lomení ramen a špičky výložníku. Náročné práce nakladače pomáhá zvládat mimořádně odolný montážní rám, který má přesně obrobené styčné plochy, kovanou výztuhu ve tvaru U a 40mm zajišťovací čep. Dvojitý profil U ramen nakladačů série Q a speciální prolisy poskytují patřičnou pevnost jednotlivých částí výložníku. Tato zmíněná konstrukční řešení potvrzují, že nakladače série Q obstojí v nejnáročnějších podmínkách, což dokazuje fakt, že nové nakladače jsou testovány na životnost až 70 000 cyklů. Pro představu, konkurence nakladače testuje na 24x menších cyklech.

Ještě lepší výhled

V porovnání s předchozími řadami čelních nakladačů se u nové série Q zlepšil výhled až o 30 % tím, že jsou použita zakřivená ramena a je snížen bod lomení ramene. Dobrý výhled umocňuje nízko posazená příčná výztuha, což jde ruku v ruce s optimálním umístěním čelního nakladače a tím pádem přispívá k jeho celkové stabilitě. Výhledu nebrání žádné trubky ba dokonce ani hadice, ty jsou vedeny útrobami nakladače a chráněny kryty.

I čelní nakladač může snížit náklady

Veškeré ovládání čelního nakladače se provádí prostřednictvím multifunkčního ovladače, vybírat můžete až ze tří variant. Každá z nich navíc disponuje léta osvědčeným a vyvíjeným systém Loader Control System (LCS). Navíc integrované společné zapojování rychlospojek ušetří čas. S těmito ovládacími prvky lze dosáhnout značných úspor ve výši až 20 % paliva, což je více jak 20 000 Kč ročně při odpracovaných 5000 hodinách, spotřebě 9 l/h a v ceně nafty 30 Kč.

Maximální přehled o provozních datech

A protože farmáři vždy hledají inteligentnější způsoby práce, výrobce nové nakladače Q vybavil systémem Q-Companion. Jedná se o první systém pro podporu řidičů, speciálně určený pro nakladače Quicke. Dva senzory přenáší veškerou práci do digitálního věku. V kabině traktorů se nachází snadno použitelná obrazovka, která monitoruje stav nakladače – umožňuje sledovat polohu, úhel, kapacitu a provádí kalibraci. Může také vypočítat zvednutou hmotnost, takže lze zvážit množství krmiva nebo balík. Nakonec vám systém připomene, kdy je čas na běžné úkony údržby, jako je mazání nebo kontrola šroubů. Vychází se vždy ze skutečného používání nakladače nikoliv traktoru. Získaná data navíc lze uchovávat a přenášet na USB disku.

Chytré funkce nakladače

Farmáři vyhledávající pohodlnou jízdu nebudou zklamáni. Inovativní systém tlumení nárazů SoftDrive značně snižuje zatížení nakladače a traktoru. S tímto systémem se vyhnete poškození hadic, rámu, potrubí, akumulátorů a snížíte namáhání nakladače, příslušenství a traktoru. Systém nalezne uplatnění při vysoké přesnosti manipulace, jako je stohovaní a jízda s paletami. Systém Q Level zase plošně nastaví vhodný úhel pro lepší možnost využití lopaty. Lopatu lze zaklopit do úhlu 58 stupňů ve výšce okolo 0,65 až 0,85 m. Výsledkem je menší vysýpání materiálu při jízdě a manipulaci. K mání je také poloautomatické upínání nářadí Clic-On, se kterým připojíte příslušenství napoprvé a správně, bez toho aniž byste vystupovali z kabiny traktoru. Celý nakladač od traktoru odpojíte za pomoci systému Lock & Go bez potřeby nářadí a nakladač bude stát na pevných opěrných nohou ve svislé poloze.

K novým čelním nakladačům série Q je k dispozici celá řada originálního příslušenství (lopaty, kleště, vidle) a výbavy na přání (výběr barvy, hydraulické funkce navíc, osvětlení). Možné je vybírat z různých sad a úrovní výbavy určených konkrétně pro váš traktor.

Autor: Milan Jedlička
Foto: Milan Jedlička

Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.
Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.