Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 19.4. – svátek slaví Rostislav

Traktory Fendt nejsou dnes pouze výkonné stroje do terénu, ale i chytrá a moderní kancelář

Zveřejněno: 21. 4. 2023

Zemědělství není širokou veřejností vnímáno jako moderní technologický obor. Mnoho lidí vnímá traktory jako výkonné stroje do těžkého terénu, ale pravděpodobně netuší, že jsou zde i výrobci, kteří výrazně posunuli možnosti těchto pomocníků v zemědělství. A na polích se dnes pohybují našlapané stroje napěchované moderní technikou a technologiemi řízenými na dálku či pomocí předem naprogramovaných aplikací.

Traktory Fendt nejsou dnes pouze výkonné stroje do terénu, ale i chytrá a moderní kancelář.

Na špici vývoje nových moderních technologií je německý výrobce Fendt. Ten kromě vynikajících vlastností samotného stroje s bohatým hardwarem, disponuje i chytrými softwarovými řešeními. „Jedná se o unikátní systém ovládání a řízení strojů FendtONE, ve kterém jde primárně o spojení traktoru a pracoviště obsluhy přímo s kanceláří. Systém výrazně zjednodušuje sledování činnosti stroje a usnadňuje tak optimalizaci jeho využití. Řídicí pracovník stále ví, kde se traktor pohybuje, s jakou spotřebou pohonných hmot a jak je využitý. To napomáhá k efektivitě plánování dalších zakázek a výrazně usnadňuje vykazování odvedené práce,“ prozrazuje Viktor Zálešák, produktový manažer společnosti Agromex.

Unikátní systém FendtONE s sebou do kabiny traktoru přinesl řadu inovativních technických prvků. Jde například o deseti palcovou digitální přístrojovou desku, která je spolu s volantem polohově nastavitelná. Nechybí plnohodnotný dotykový displej včetně možnosti dovybavení o další dodatečné displeje podle potřeby.

„Digitální platforma FendtONE zajišťuje bezdrátovým přenosem inteligentní interakci a úzké propojení mezi pracovištěm obsluhy traktoru a kanceláří pomocí doplňkových modulů v kabině i mimo ni. Mezi výhody systému patří možnost využití větší plochy pro zobrazení klíčových dat, zobrazování jednotlivých statistik provozu, více tlačítek připravených k přiřazení, vytváření uživatelských profilů, umístění všech ovládacích prvků na jednom místě a ovládání podobné chytrým telefonům,“ dodává Viktor Zálešák ze společnosti Agromex.

Unikátní systém FendtONE s sebou do kabiny traktoru Fendt přinesl řadu inovativních technických prvků.
Unikátní systém FendtONE s sebou do kabiny traktoru Fendt přinesl řadu inovativních technických prvků.

Zlepšení organizace práce pomocí chytrých technologií FendtONE

V platformě FendtONE offboard může řídící zemědělský pracovník zkontrolovat existující hranice pozemků a navigační linie a poslat tato data prostřednictvím sítě mobilních operátorů přímo do kabiny konkrétního stroje. Pozemky jsou poté zpracovávány precizně a efektivně.

Sklizňové linky pracují nejefektivněji tehdy, pokud se eliminují prostoje. Přerušení práce z důvodu nedostatku paliva anebo chybějící orientace v terénu lze používáním systému FendtONE vyloučit. Obsluhy vidí na terminálu mapu pole s vyznačenou polohou stroje, dále i množstvím paliva a neutralizační kapaliny AdBlue v nádrži v reálném čase. V případě potřeby může rychle proběhnout zásobení strojů na poli palivem či hnojivy anebo navigace soupravy na neznámý pozemek. Tak se eliminuje riziko prostojů.

„Platforma FendtONE umožňuje si s předstihem několika kliknutími naplánovat jednotlivé pracovní zakázky na počítači v kanceláři a hotové zakázky pak odeslat do stroje bezdrátově. Před začátkem práce tak jsou do stroje doručeny všechny potřebné informace, jako je model traktoru, model závěsného stroje či zpracovávaná plocha. Osobní anebo telefonická domluva odpadají a řidič se může ihned pustit do práce. Jakmile je práce na poli skončena, jsou údaje o zakázce odeslány z traktoru zpět do počítače v kanceláři. Zpráva o zakázce je uložena do paměti a může být později exportována za účelem dokumentace prací,“ doplňuje Viktor Zálešák.

Ovládací loketní opěrka traktoru Fendt.
Ovládací loketní opěrka traktoru Fendt.