Víceúčelové rotační plečky GST BIOSTAR. Nástroj na celoplošnou mechanickou kultivaci
Dnes je 28.3. – svátek slaví Soňa

Ukázka techniky CLAAS pro sklizeň pícnin u Hostěnic

Zveřejněno: 21. 11. 2022

V Hostěnicích na Brněnsku se uskutečnila prezentace techniky pro sklizeň pícnin značky CLAAS. Zorganizovala ji společnost Agri-tech ze Slavkova.

Ukázka techniky CLAAS pro sklizeň pícnin u Hostěnic.

Sekání travního porostu se ujala souprava složená z traktoru CLAAS ARION 550, čelně neseného žacího stroje CLAAS DISCO 3200F MOVE a vzadu neseného žacího stroje CLAAS DISCO 3200 CONTOUR.

Žací stroje CLAAS DISCO MOVE mají integrovaný hydropneumatický systém odlehčení ACTIVE FLOAT, jenž přenáší hmotnost žacího stroje na traktor. Systém také dovoluje žacímu stroji výkyv 40 cm dolů a 60 cm nahoru. Díky možnosti pohybovat se vertikálně se může žací stroj rychle přizpůsobit nerovnému terénu i při vysoké pracovní rychlosti. Toto řešení přispívá ke kvalitnější sklizni a menšímu opotřebovávání stroje. Předvedený čelní žací stroj měl pracovní záběr tři metry. Výrobce uvádí, že jej lze vybavit válcovým nebo prstovým kondicionérem. Prstový kondicionér hmotu načechrá a když je příznivé počasí, píce se již nemusí obracet obracečem.

Ať už má žací stroj CLAAS jakýkoli pracovní záběr, v každém případě využívá žací lištu MAX CUT.
Ať už má žací stroj CLAAS jakýkoli pracovní záběr, v každém případě využívá žací lištu MAX CUT.

Čelní žací stroj se svým pracovním záběrem vhodně doplňoval vzadu nesený žací stroj CLAAS DISCO 3200 CONTOUR. Všechny vzadu nesené žací stroje CLAAS disponují mechanickou pojistkou proti najetí na překážku. Díky sklonu 15° je žací jednotka v případě kolize vychýlena směrem dozadu a nahoru.

Ať už má žací stroj jakýkoli pracovní záběr, v každém případě využívá žací lištu CLAAS MAX CUT. Jelikož se často stávalo, že uživatelé mylně zaměňovali pravé nože za levé a naopak, u nových lišt CLAAS přišel s jejich barevným rozlišením. Všechny díly lišty, které přijdou do kontaktu s velkým množstvím materiálu, jsou šroubované, nejsou svařované. Vana lišty má zvlněný tvar, a žací disky tedy mohou být umístěny více vpředu. U lišty se nepřekrývají disky, ale volně otáčející se nože, což zkvalitňuje řez. Žací lišta má celoživotní olejovou náplň. V případě kolize dochází k oddělení žacích disků od hnacího ústrojí, přičemž axiální šroub je drží v pozici, aby neodletěly. Nože lze velmi rychle vyměnit za pomoci montážní páky. Přístup k liště usnadňuje ochranná plachta.

Spolu s traktorem CLAAS ARION 520 se na akci objevil i šestirotorový obraceč CLAAS VOLTO 700.
Spolu s traktorem CLAAS ARION 520 se na akci objevil i šestirotorový obraceč CLAAS VOLTO 700.

Spolu s traktorem CLAAS ARION 520 se na akci objevil i šestirotorový obraceč CLAAS VOLTO 700, který obracel posečený porost. Obraceč využívá koncepci toku materiálu MAX SPREAD, která šetrně zachází s pící. Technologie spočívá v 29,3° dozadu vyoseným uložením prstů, které jsou během obracení neustále ve směru jízdy, případně napříč. Stejně dlouhé prsty stojí při zvedání posečené píce neustále v pravém úhlu ke sklízenému materiálu. Dvojité prsty vždy s pěti závity jsou uloženy na držáku prstů a připevněny šroubem. Pojistka pro případ zlomení zamezuje ztrátě prstu. Obraceč disponuje tříbodovým systémem zavěšení. Automatickým vystředěním je převedena váha při zvedání na dolní táhla traktoru. Tím se odlehčí nosný rám, dojde k zafixování polohy stroje a jeho těžiště se posune blíž k traktoru. Každý rotor má pod sebou kopírovací kolečko. Obraceč, složený z masivní konstrukce z čtyřhranných profilů, je však možné vybavit i kopírovacím kolečkem, které umožňuje snadné nastavení optimální pracovní výšky.

Shrnout píci do řádků přijel do Hostěnic traktor CLAAS ARION 650 s dvourotorovým shrnovačem se stranovým ukládáním řádku CLAAS LINER 1600.
Shrnout píci do řádků přijel do Hostěnic traktor CLAAS ARION 650 s dvourotorovým shrnovačem se stranovým ukládáním řádku CLAAS LINER 1600.

Shrnout píci do řádků přijel do Hostěnic traktor CLAAS ARION 650 s dvourotorovým shrnovačem se stranovým ukládáním řádku CLAAS LINER 1600. Rotory shrnovače jsou uloženy ve stabilní kulové hlavici, která dovoluje nezávislé podélné a příčné naklápění rotorů od hlavního rámu. Kola podvozku u každého rotoru jsou umístěna co nejblíže k prstům. V případě kolize se nosič prstů ohne v určeném místě. Převodová skříň shrnovače se nachází v robustní litinové skříni, která je trvale namazaná a hermeticky uzavřená.

Lis CLAAS VARIANT 460 RC s variabilní lisovací komorou a řezacím ústrojím.
Lis CLAAS VARIANT 460 RC s variabilní lisovací komorou a řezacím ústrojím.

Na závěr byly řádky s pící slisovány do kulatých balíků. Postaral se o to lis CLAAS VARIANT 460 RC s variabilní lisovací komorou a řezacím ústrojím. Ke sběru materiálu z řádku lis využívá 2,35 metru široké sběrací ústrojí. Pokud dojde k ucpání lisu, obsluha může využít hydraulicky spustitelné dno řezacího kanálu. CLAAS nyní na trh přichází s novou generací lisů na kulaté balíky. Zde se dočtete více o nové generaci lisů CLAAS VARIANT 500.