Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 20.4. – svátek slaví Marcela

UMIKOV inovuje nástavbu pro odvoz krátkého dříví a investuje do modernizace výroby

Zveřejněno: 13. 12. 2022

Společnost UMIKOV CZ zdokonaluje konstrukci nástavby pro odvoz krátkého dříví s montáží hydraulického nakládacího jeřábu na zádi nákladního automobilu. Zároveň investuje do modernizace pracoviště. Společnost to oznámila ve veřejně dostupné výroční zprávě.

Nástavba nákladního automobilu UMIKOV NKD 15 je konstruována tak, že na zádi nákladního automobilu je namontován hydraulický nakládací jeřáb.

Hlavním úkolem pro konstrukční oddělení v roce 2021 bylo další zdokonalení konstrukce nástavby pro odvoz krátkého dříví s montáží hydraulického nakládacího jeřábu na zádi nákladního automobilu. Součástí tohoto úkolu bylo zapracování změn do konstrukční dokumentace nástavby, aby byla vyloučena neshoda ve výrobě těchto nástaveb.

V roce 2020 společnost UMIKOV zavedla jednotný typ konstrukce těchto nástaveb do výroby a tím se zkrátila doba montáže nástavby na 10 pracovních dní. „Postupně se do nástavby zapracovávají poznatky z dosavadního provozu nástavby, abychom se co nejvíce přiblížili ideálnímu stavu užitných vlastností, které požadují obsluhy těchto nástaveb,“ uvádí UMIKOV ve výroční zprávě.

Ilustrační výkres – inovovaná nástavba UMIKOV NKD 15.
Ilustrační výkres – inovovaná nástavba UMIKOV NKD 15.

Aby firma obstála v konkurenčním prostředí, je taktéž nutné investovat do zlepšování prostředí zastaralých výrobních a opravárenských prostor. „V roce 2018 jsme zahájili výrobu v nové hale výroby přípojných vozidel. Pracovní podmínky v hale jsou na velmi dobré úrovni a tomu odpovídají i výsledky práce. V roce 2018 bylo vyrobeno cca 75 ks přípojných vozidel a v roce 2019 včetně přestaveb cca 98 ks, v roce 2020 jsme vyprodukovali včetně přestaveb 94 ks a v roce 2021 včetně přestaveb 68 ks přípojných vozidel (vlivem rozpracované výroby je problematické dopočítat přesně na kus). Těchto výsledků se nám podařilo docílit mezi jiným i tím, že jsme některé komponenty začali vyrábět v kooperacích a tím jsme dokázali zvýšit výrobní kapacitu firmy. Samozřejmě se zde promítlo i to, že jsme centralizovali výrobní kapacity přestěhováním výroby do nové haly v Libáni z pronajaté haly v Lukavici, čímž došlo k úsporám po všech stránkách výroby,“ uvádí se ve výroční zprávě s tím, že také proběhlo zlepšení pracovního prostředí v hale montáží nástaveb a v hale servisu.

V dalším období má společnost v úmyslu zprovoznit fotovoltaickou elektrárnu, kterou by chtěla umístit na střechách hal, které jsou k tomu dispozičně vhodné. Tímto krokem by chtěla zajistit alespoň částečnou soběstačnost na poli elektrické energie.

Společnost UMIKOV CZ byla založena 19. února 2003. Od svého vzniku se zabývá vývojem a výrobou nástaveb nákladních automobilů a vývojem a následnou výrobou přípojných vozidel pro přepravu dřeva, těžební techniky, vozidel pro přepravu speciálních nákladů. Své výrobky firma konstruuje a vyrábí přímo podle přání svých zákazníků, z čehož vyplývá, že se jedná o zakázkovou výrobu. Dále firma vyvíjí, vyrábí a montuje různé druhy nástaveb na motorová i přípojná vozidla. Protože převážná většina nástaveb je určena pro přepravu dřeva, provádí firma i montáže a servis hydraulických nákladních jeřábů pro nakládku dřeva, ale současně hydraulických nakládacích jeřábů komunálních a součástí nabídky je prodej náhradních dílů podle objednávek zákazníků (filtry, těsnění, provozní kapaliny, hydraulická čerpadla, sedačky a přístřešky, klanice, opleny, příčníky a drapáky apod.).