Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 20.4. – svátek slaví Marcela

Unikátní převodovka v nových manipulátorech

Aktualizováno: 2. 12. 2016

Na veletrhu Techagro 2016 byla představena absolutní novinka, která se týká manipulátorů JCB. Steve J. Smith (obchodní ředitel JCB pro Evropu) představil unikátní převodovku DualTechVT, která bude k dispozici v nových manipulátorech JCB. Spolu s novinkou byl zmíněn i fakt, že firma JCB dosáhla historického milníku - 200 000 vyrobených teleskopických nakladačů.

JCB

První vyrobený teleskopický nakladač spatřil světlo světa v roce 1977. Od té doby si manipulátory získaly mnoho příznivců nejen v zemědělství, ale i ve stavebnictví. Díky svým zákazníkům může firma dále vyvíjet a inovovat nové modely. Při průzkumu se zjistilo, že 60 % z času manipulátor manipuluje s materiálem, 20 % připadá na přesun manipulátoru, 1/3 času stráví přesunem po silnici a 15 % připadlo na tahání. Jenže některé převodovky mají výhody v dopravě a nevýhody při manipulaci - a naopak. 

Převodovka Powershift nabídne výbornou akceleraci, vysoké rychlosti, také je vhodná pro pohyb po silnici a v tahání. Hydrostatická zase zajistí vysokou trakci, je precizní a citlivá - u manipulátoru zajistí snadnější vykládání. JCB šlo jinou cestou, než výběrem z těchto převodovek. Inženýři zkombinovali to nejlepší z obou převodovek. 

Firma vyvinula unikátní převodovku DualTechVT, která je kombinací hydrostatického pohonu a hydrodynamické Powershift převodovky. Ta je spojením toho nejlepšího z obou typů – citlivým a přesným ovládáním při nízkých rychlostech a skvělou akcelerací a stabilním výkonem při vysokých rychlostech. 

Při pojezdové rychlosti od 0 do 19 km/h je aktivní hydrostatická převodovka, která je pohodlná pro pomalé přejíždění a manipulaci. Naopak, při pojezdové rychlosti mezi 19 a 40 km/h, tedy při přejezdech a při tahání návěsu, je automaticky aktivována Powershift převodovka. 

Převodovka DualTechVT nabídne vysokou mobilitu, trakci, preciznost, výkon, produktivitu a špičkové jízdní vlastnosti. 

Nová převodovka bude k dispozici ve třech modelech manipulátorů -  typového označení JCB 531-70 AgriPro (3,1 t), JCB 536-70 AgriPro (3,6 t) a JCB 541-70 AgriPro (4,1 t). Manipulátory jsou osazeny 4.8litrovým motorem JCB Ecomax o výkonu 108kW /145hp, nabízející točivý moment 560Nm. Emise jsou sníženy pomocí SCR (selektivní katalytická redukce). Manipulátory se obejdou bez DPF. Dosah manipulátorů činí 7 metrů. 

Jakmile firma JCB představila tyto nové manipulátory s unikátní převodovkou, spustila internetové stránky http://agripro.jcb.com/. Na stránkách podrobně představuje nové manipulátory s převodovkou DualTechVT.

Autor: Milan Jedlička
Foto: JCB

Tématické tagy


Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.
Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.