Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 23.4. – svátek slaví Vojtěch

V čem je unikátní pluh GASSNER s Rauten systémem a proč si ho čeští zemědělci v 90. letech oblíbili?

Zveřejněno: 29. 10. 2021

Gassner-Technik - Der Pflugspezialist v roce 2015 oslavil 50 let od založení. Na konci 90. let minulého století se objemem produkce řadil k předním výrobcům pluhů na německém trhu.

Pluhy GASSNER se dodnes kompletně vyrábí v Bavorsku.

Německá firma J. GASSNER K. G. má dlouholetou tradici výroby kvalitních a spolehlivých pluhů a ostatních strojů na přípravu a zpracování půdy. Na konci 90. let minulého století se objemem produkce řadila k předním výrobcům na německém trhu. Ústředí firmy sídlí v městečku Göggenhofenu cca 30 km jihovýchodně od Mnichova, kde ve 30. letech vyvinul Johann GASSNER svůj první pluh a položil tak základy současné firmy.

Dnes výrobce nese název Gassner-Technik - Der Pflugspezialist a v roce 2015 oslavil 50 let od založení. Díky stavebnicovému systému GASSNER má zájemce možnost sestavit si pluh individuálně a přizpůsobit jej specifickým vlastnostem půdních podmínek a traktoru.

Jednoduchý obrázek ukazuje, jak Rauten systém funguje v praxi.
Jednoduchý obrázek ukazuje, jak Rauten systém funguje v praxi.

Pobočný závod je vybudován v bavorském Haushamu. Firma nabízí celou škálu pluhů od tříradlicových nesených až po sedmiradlicové polonesené pluhy, vyznačující se jedinečnou konstrukcí. Kvalitně zvládnou práci i v nejtěžších podmínkách. Pluhy se vyrábějí v různých modifikacích: v provedení VARIO & s NON—STOP jištěním do kamenitých půd včetně různých typů odhrnovacích desek pro rozmanité půdní podmínky.

Tento pluh byl dostupný na konci 90. let na českém trhu.
Tento pluh byl dostupný na konci 90. let na českém trhu.

Na českém trhu byly pluhy GASSNER zvlášť oblíbené s kosodélníkovým tvarem odhrnovací desky, tzv. “Rauten systém" – vyznačuje se nízkou náročností na tažnou sílu a svým uživatelům uspoří 15 až 25 % pohonných hmot. Pomocí tohoto systému odkrojené hroudy nevynášejí žádnou mrtvou půdu na povrch, mateřská půda se ukládá přímo nahoře a vytváří tak vynikající podmínky pro osivové lůžko.

Prodejem strojů GASSNER se v České republice zabývala firma WINCORP AGRI s.r.o.. Díly jsou na českém trhu k dispozici dodnes přes různé e-shopy.