Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 24.4. – svátek slaví Jiří

V České republice se uskuteční první mezinárodní soutěž v orbě koňmi

Zveřejněno: 25. 4. 2022

Dne 14. června 2022 v Nabočanech při tradiční akci NAŠE POLE se uskuteční mezinárodní soutěž v orbě koňmi.

První ročník mezinárodní soutěž v orbě koňmi v České republice pokládá základní kámen ke vzniku mezinárodních klání v orbě koňským spřežením.

Mezinárodní soutěž v orbě koňmi bude organizována ve spolupráci s Asociací svazů chovatelů koni České republiky, z.s., dále ve spolupráci s vydavatelstvím Profi Press, s.r.o., Agenturou M-S-P, s.r.o. a mnoha dalších firem. Pokračování tohoto premiérového prvního ročníku se uskuteční na podzim roku 2022 recipročně na Slovensku při obdobné výstavě Dni poľa. Obě soutěže se budou hodnotit samostatně podle jednotných pravidel soutěžní orby koňským zápřahem.

Tradiční již XXII. ročník zemědělské výstavy Naše pole Nabočany, spojený s celostátní přehlídkou polních pokusů odrůd zemědělských plodin, ochrany a výživy rostlin a výstavy zemědělské techniky dává záruku nevšední propagace a zábavy, kdy se zde pravidelně schází několikatisícová návštěvnost, zejména z řad zemědělské veřejnosti. Tento první ročník takto pojaté zmíněné soutěže pokládá základní kámen ke vzniku mezinárodních klání v orbě koňským spřežením. Snahou zakladatelů a organizátorů bude vybudovat kvalitní soutěž s možností rozšíření i pro ostatní okolní země. Součástí je i Výstava koní pro hospodářské použití spojená s jejich bonitací.

Hlavní snahou organizátorů a pořádajících společností je tak ve výsledku poprvé ukázat i historický vývoj tradiční orby s koňskými potahy v porovnání s nynějšími moderními způsoby této základní operace v péči o půdu. Tím je svým způsobem splněno hlavní motto nabočanské výstavy: „22 let tradice, setkávání, poznávání a inspirace“.

Autor: redakce Agroportal24h.cz
Foto: Roman Apeltauer

Tématické tagy


Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.
Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.