Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 19.4. – svátek slaví Rostislav

V hlavní roli novinka pro český trh

Zveřejněno: 31. 1. 2018

Ve Smidarech na Královéhradecku sídlí odštěpný závod běloruského výrobce zemědělských strojů Gomselmaš. Gomselmaš patří mezi největší výrobce zemědělské techniky na světě. Své stroje prodává ve 27 zemích světa. V portfoliu výrobce nalezneme především sklizňovou techniku – sklízecí mlátičky, samojízdné a tažené řezačky, sklízeče brambor, a to vše z vlastního vývoje a výroby.

Gomselmaš Palesse GS16

Tradiční den otevřených dveří

Každý rok se začátkem roku koná den otevřených dveří prostorů odštěpného výrobního závodu Gomselmaš ve Smidarech, kde zaměstnanci přivítají stávající zákazníky a zájemce o zemědělskou techniku. Plocha zahrnuje prodejní, prezentační, servisní prostory a sklad náhradních dílů. Při příležitosti dnu otevřených dveří na návštěvníky čekala výstava početné prodávané techniky. Návštěvníky přivítal ředitel pobočky, běloruský velvyslanec a manažer prodeje.

Své místo našla dvojice typů sklízecích mlátiček Palesse GS812 a GS12 A1. Model GS812 najde uplatnění u zemědělců s výměrou kolem 250 ha obilovin. Vytřásadlová sklízecí mlátička disponuje mláticím ústrojím s bubnem o průměru 800 mm. Čištění se provádí třístupňovým systémem s plochou sít 4 m2. Osazena je motorem Mercedes-Benz o výkonu 244 k. Standardně je model dodáván s žacím ústrojím o záběru pět metrů. Za to výkonnější model GS12 A1 se standardně dodává s žací lištou se záběrem sedm metrů. Výkonnější verze o výkonu motoru 330 koní má zvětšené průměry zrychlovacího (600 mm) a mláticího bubnu (800 mm). Sklízecí mlátička je navíc přizpůsobena ke sklizni v nepříznivých podmínkách, jako je sklizeň obilí s vyšší vlhkostí. U sklízecí mlátičky je totiž urychlovací buben opatřen primárním košem. Mlácení a separace pak začíná již ve fázi zrychlování toku a zuby urychlovacího bubnu rovnoměrně rozdělují sklízenou hmotu. Zastoupení zde měla také  samojízdná sklízecí řezačka FS8060 osazena pohonní jednotkou Liebherr o výkonu 680 k. Řezačka je vybavena šesti válci podávacího ústrojí, které tvoří tři stupně výkonného předběžného lisování listové a stébelnaté hmoty. Podávací ústrojí má šířku 700 mm, šířka rozmělňovacího bubnu činí 780 mm a jeho průměr je 630 mm. Buben disponuje 40 noži, možností je snížení počtu na 20. Nože jsou umístěny do čtyř řad, ostření se provádí automaticky. V kabině nalezneme palubní počítač, který se postará o kontrolu všech důležitých součástí řezačky. Slouží též jako výstup informací pro řidiče.

Po světové premiéře do Čech

Patřičnou pozornost na akci budila novinka. Na veletrhu Agritechnica 2017 v Hannoveru byla představena nová verze sklízecí mlátičky Palesse GS16, která letos prodělá na českém trhu homologaci. Tato axiální sklízecí mlátička je aktuálně nejvýkonnějším modelem z produkce Gomselmaš. Ve sklízecí mlátičce tepe motor Liebherr o výkonu 400 kW/544 k. Palesse GS16 se může pochlubit pokročilou elektronikou. Kromě poskytování informací obsluze se palubní počítač s informačním a řídicím systémem System Control postará o nejrůznější registrace, statistiky a řídicí funkce mlátičky. Počítač je naprogramován, aby nastavil mlátičku v závislosti na sklízené plodině a výnosu. V kabině standardně nalezneme topení, klimatizaci či ledničku. Model je určen hlavně pro velké zemědělské podniky, které pěstují mnoho obilných plodin s vysokým výnosem. Na českém trhu bude nabízen s adaptérem Super Cut s elektrohydraulickým kopírováním terénu Auto Contour, o pracovním záběru devět metrů.

Dvoububnový mláticí systém s urychlovacím bubnem a rotorovou separací slámy zajišťuje pečlivé mlácení a vysokou produktivitu. Tato kombinace je vhodná pro podniky, kde se sklízí velké objemy obilovin, kukuřice na zrno a slunečnice – proto je též ve výbavě zpomalovací reduktor. Šířka mláticího ústrojí činí 1700 mm a průměr mláticího bubnu 600 mm. Zásobník zrna pojme 9000 litrů a palivová nádrž 800 litrů. Mazání je prováděno centrálně a automaticky. Na všechny stroje se poskytuje záruka na tři roky bez omezení počtu odpracovaných motohodin.

Autor: Milan Jedlička
Foto: Milan Jedlička, Věra Hejhálková, DiS.

Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.
Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.