Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 26.4. – svátek slaví Oto

V Přerově nad Labem vznikne aquaponická farma. Bude tam probíhat vertikální farmaření

Zveřejněno: 4. 11. 2022

Společnost Future Farming se dohodla se společností ZVO Group na odkupu zemědělského areálu v Přerově nad Labem. Skupina ZVO Group pěstuje v Polabí polní zeleninu, brambory a obilí a její areál je podle zástupců Future Farming vhodný k výstavbě další aquaponické infrastruktury. Hodnotu transakce se smluvní strany rozhodly nezveřejňovat.

V Přerově nad Labem vznikne aquaponická farma. Bude tam probíhat vertikální farmaření.

V areálu o rozloze dva hektary plánuje Future Farming postavit další aquaponickou farmu. „Všechny naše farmy máme zatím na Moravě, takže jsme pro další expanzi intenzivně hledali vhodné pozemky v Čechách. Zaměřovali jsme se především na místa, díky kterým bychom mohli zásobovat aquaponickými potravinami především Prahu. Z tohoto úhlu pohledu má pro nás Přerov nad Labem takřka strategickou polohu,“ vysvětluje jednatel Future Farming Martin Podoba.

Zemědělský areál v Přerově nad Labem je podle zástupců Future Farming vhodný k výstavbě další aquaponické infrastruktury. „Součástí areálu jsou zrekonstruované skleníky o rozloze 5 tisíc metrů čtverečních, které bychom chtěli využít k pěstování aquaponické zeleniny,“ říká spoluzakladatel Future Farming a druhý jednatel Michal Fojtík. „Kromě skleníků je tady i dvoupatrová budova o zastavěné ploše 900 metrů čtverečních, která mi připomíná naše vědeckovýzkumné pracoviště na Kalech, a další menší zemědělské budovy.“

Podle Fojtíka se Future Farming po převzetí areálu okamžitě pustí do projektování nové farmy. „Začneme kontrolou technického stavu objektů, podíváme se na optimální využití prostor a podle toho vybereme vhodné technologie. To zásadní ale je, že hlavní stavební práce, to znamená výstavbu skleníků a budov, už tady máme za sebou.“

S projektovými pracemi pro výstavbu třetí produkční farmy v ČR by měl být Future Farming hotov nejpozději v polovině roku 2023. V současné době Future Farming provozuje na Moravě vlastní vědeckovýzkumnou farmu v obci Kaly, dokončuje zbylé bloky farmy v Dolních Heršpicích u Brna a má hotovou projektovou dokumentaci na výstavbu farmy v Letonicích, která bude první aquaponickou farmou postavenou v České republice na zelené louce. Future Farming se výstavbou třetí velké produkční farmy přiblíží americké firmě AeroFarm, která provozuje farmy v New Yorku, New Jersey a Virginii a je považována za celosvětového lídra vertikálního farmaření.

Výstavbu aquaponické infrastruktury zatím Future Farming financuje s pomocí privátních investorů a bank. Ve světě je podpora moderního zemědělství již mnohem dále. Výstavba ekologicky šetrných farem je podporována z veřejných rozpočtů. V České republice v tuto chvíli žádné dotační programy pro rozvoj aquaponických infrastruktury neexistují. Změnu do budoucna by mohla předznamenat jarní návštěva premiéra Petra Fialy na farmě v Heršpicích, který se zde osobně seznamoval s trendy moderního zemědělství.

O Future Farming

Společnost Future Farming je první česká firma, která se zabývá komerční výstavbou vertikálních zemědělských farem. Firma staví své know how na pokročilé aquaponii. Nejvýkonnější metodě vertikálního zemědělství, která spojuje pěstování zeleniny s chovem ryb. Základními výhodami vertikálních farem Future Farming jsou zdravější potraviny, jejich snadnější pěstování a minimální dopad na životní prostředí.