Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 18.4. – svátek slaví Valérie

V restituci jim vrátili Zetor 6718, který pak dalších 23 let poctivě sloužil. Teď prošel kompletní renovací

Zveřejněno: 6. 3. 2020

Majetek navrácený v rámci restitucí byl často v dezolátním stavu. Ve špatném stavu byl na rodinnou farmu pana Vítězslava Pohaněla navrácen i traktor Zetor 6718. Po uvedení do provozu dodnes slouží – od jeho navrácení je to již 23 let. Nedávno navíc prošel kompletní renovací.

Zetor 6718 po renovaci

Rodinná farma pana Vítězslava Pohaněla hospodaří v Jihomoravském kraji v okrese Vyškov zhruba na 35 hektarech orné půdy. Na farmě pěstují potravinářskou pšenici, sladovnický ječmen, silážní kukuřici a vojtěšku. Na farmě se zabývají i živočišnou výrobou, v rámci které chovají zhruba 20 kusů býků na výkrm a 35 kusů prasat. Přibližně 40 % výměry slouží ke zkrmování v živočišné výrobě. Traktory využívají pro vlastní potřebu v zemědělské činnosti. K velkým koníčkům rodiny patří renovace zemědělské techniky.

Jedním z traktorů, který vlastní, je Zetor 6718. „Traktor vlastníme od doby, kdy nám byl vrácen v restituci z místního, ještě tehdejšího JZD. Samozřejmě traktor nebyl v příliš pěkném stavu, na kterém se podepsal tehdejší režim. Po uvedení do provozu u nás poctivě slouží už asi dvacátý třetí rok. Pracuje v lehkých polních pracích – obstarává pícniny, přihnojování a dopravu,“ uvedl pan Jaromír Pohaněl.

Začátkem roku 2015 proběhla kompletní renovace motoru traktoru. Na farmě se pro ni rozhodli po sezóně 2019. Motor už renovovat nebylo potřeba, neboť od roku 2015 funguje k plné spokojenosti majitelů. Obnova stroje započala kompletní výměnou opotřebených částí, jako jsou například brzdy, spojka, pneumatiky, pokračovala opravou vstřikovacího čerpadla či servořízením a došlo i na kompletní úpravu přední nápravy. Traktor prošel kompletním přetěsněním a výměnou všech provozních kapalin. „Nový dvousložkový lak všech částí stroje a nová kompletní elektroinstalace byla jasná volba. Úprav jsme mnoho nedělali. Stroj se nám líbí jako originál. Nějaké doplňky přeci jen přibyly. Například rádio a maják,“ uvedl pan Pohaněl.

Renovace si vyžádala zhruba 800 hodin práce. Pracoval na ní převážně pan Pohaněl se svým bratrem. Když to bylo zapotřebí, přiložil ruku k dílu i zbytek rodiny. „Renovace započala přesně 9. listopadu 2019, kdy jsme sundali kabinu a vše poctivě ohledali, abychom zjistili, co vše je potřeba renovovat. Zprvu jsme začali opravou všech mechanických částí a kompletním přetěsněním. Dále proběhlo odmaštění všech součástek, složení do provozuschopného stavu a otestování, zda vše funguje tak, jak má. Když už bylo vše řádně opraveno, vrhli jsme se na poctivý dvousložkový lak. Pak pomalu započalo skládání. Na traktoru jsme udělali kompletní novou elektroinstalaci, dále následovalo kompletní nové přetěsnění celé kabiny. Dne 18. února 2020 byl traktor zdárně dodělán a proběhla první projížďka po okolí,“ uvedl pan Pohaněl a dodal: „Vždy se našlo něco, co nás během renovace překvapilo. Ze všeho nejtěžší bylo asi vše dát do původního stavu, protože Major, jak mu přezdíváme, prošel za svůj život mnoha úpravami.“

Se sháněním náhradních dílů prý nebyl vůbec žádný problém, jsou běžně k dostání, protože těchto typů traktorů jezdí stále mnoho. „Finance bohužel nemáme přesně zaznamenané. Je to drahá záliba, ale když máte odhodlání něco takového provést, tak musíte počítat s tím, že to bude něco stát,“ uvedl k cenám oprav pan Pohaněl a závěrem vzkázal všem, kteří se chystají pustit do podobné renovace: „Určitě neváhejte a do renovace se pusťte, není to nijak složitý stroj. Existují k němu kompletní dílenské příručky a katalogy ND. I pro mě (věk 18 let) a po pár konzultacích se zkušenými mechaniky není taková renovace vůbec žádný problém. Jde jen o to chtít. Radu vám dám asi jen jednu: nešetřete na náhradních dílech a barvě!“

Autor: Milan Jedlička
Foto: Jaromír Pohaněl

Tématické tagy


Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.
Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.