TECHAGRO (7.–11. 4. 2024). Mezinárodní veletrh zemědělské techniky
Dnes je 29.3. – svátek slaví Taťána

V Rusku staví nový výrobní závod na traktory. Je to jeden z nejambicióznějších projektů posledních let

Zveřejněno: 7. 1. 2020

Ruský koncern Rostselmash rozšiřuje výrobu traktorů v Rostově na Donu, kde již vyrábí tisíce sklízecích mlátiček a traktorů ročně. Vyrábí tam však pouze výkonné traktory a kapacita výroby už nestačí. Na okraji města začne stavba nových výrobních prostor pro traktory o výkonu kolem 170 koní.

Traktory Versatile/Rostselmash

Projekt výstavby výrobního závodu na traktory byl oznámen vedením ruského koncernu Rostselmash již na začátku minulého roku. Nyní se plány stávají realitou. Nový výrobní závod na traktory se bude opět nacházet v Rostově na Donu, kde Rostselmash již vyrábí sklízecí mlátičky a traktory. Výstavba závodu se stane jedním z nejambicióznějších ruských projektů v oblasti strojírenství v posledních letech. Po několik desetiletí nebyly v Rusku postaveny žádné podobné výrobní závody.

Nový výrobní závod se bude nacházet na okraji města, kde se v současnosti nachází opuštěné budovy, jejichž stavba po dobu 30 let nebyla dokončena. Jedná se o výrobní prostory, ve kterých se zatím nikdy nic nevyrobilo. Celková plocha činí 14 ha půdy a 62 tisíc čtverečních metrů. Neatraktivní část města však nalezne nové využití a čeká ji velká rekonstrukce. Rostselmash se rozhodl postavit samostatný výrobní závod na traktory, který bude mít blízko k tomu hlavnímu v centru města. Projekt bude realizován do roku 2023. Podle různých odhadů může vyklizení a příprava nových výrobních zařízení stát 2 až 3 miliardy rublů. Moderní závod nakonec bude mít celkovou produkční plochu až 42 tisíc metrů čtverečních.

Rostselmash, na rozdíl od sklízecích mlátiček, traktory vyrábí poměrně krátce. Ruští majitelé Rostselmash v roce 2007 zakoupili kanadského výrobce traktorů Buhler Versatile. V současnosti se tak v Kanadě vyrábí kloubové a klasické traktory značky Versatile (k dostání jsou i v Evropě) a v Rostově na Donu pod značkou Rostselmash (ale i Versatile) – v areálu výrobního závodu na sklízecí mlátičky. Traktory vyrobené v Rostově na Donu mají ale více součástek ruské výroby, takže výroba plně vyhovuje nařízení vlády. To znamená, že zájemci o traktor mohou počítat s dotacemi od vlády. Traktory a sklízecí mlátičky se totiž považují za domácí, pokud je v zemi lokalizováno alespoň 14 výrobních operací.

Rostselmash v Rostově na Donu vyrábí zhruba 1000 traktorů ročně – téměř stejný počet vyrábí i jiné traktorové závody založené za dob SSSR. Tržby v průměru rostou o 15-20 % ročně. Minulý rok byla do výroby uvedena nová řada traktorů s výkonem až 583 koní. Tisková zpráva Rostselmash přímo uvádí, že tento výkonový segment je obsazen pouze zahraničními hráči a konkrétně vyjmenovává Case/New Holland, John Deere a Claas. Rostselmash je tak jediným výrobcem v SNS (Společenství nezávislých států), který vyrábí takto výkonné traktory.

Strategie Rostselmash v oblasti výroby traktorů však jde ještě dále. Vyrábí se i pásové traktory a plánuje se zahájení výroby klasických traktorů o výkonu 270 až 370 koní pro menší farmy. Plánuje se též výroba konvenčních traktorů nové generace s výkonem 170 až 250 koní, které kanadský výrobce Buhler Versatile začal vyrábět v roce 2019. Právě nový výrobní závod na okraji Rostova na Donu by měl poskytnout místo pro výrobu těchto modelů, neboť mají dobrý exportní potenciál (jsou vhodné pro malé evropské farmy). Současné výrobní prostory v centru města s již zmíněnou produkcí 1000 traktorů ročně nestačí. Nová generace traktorů se v Kanadě vyrábí pod značkou Versatile Nemesis a v Rusku se bude vyrábět pod značkou RSM 1000. O tom, že se nová generace traktorů povedla, svědčí fakt, že se bude vyrábět i pod japonskou značkou Kubota (k dispozici bude nejspíše jen v Americe).

Autor: Milan Jedlička1)
Foto: Rostselmash

1) čerpáno z materiálů Rostselmash

Tématické tagy


Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.
Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.