Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 18.4. – svátek slaví Valérie

Valtra se po 10 letech vrací k nabídce speciálních traktorů do sadů a vinic

Zveřejněno: 27. 12. 2019

Deset let nebyl finský výrobce traktorů Valtra přítomen na evropském trhu speciálních traktorů do sadů a vinic. Nyní se na tento trh vrací a uvádí novou řadu traktorů F sestávající ze čtyř modelů nabízených ve třech různých šířkách.

S novou řadou F vstoupí Valtra do segmentu traktorů pro sadařství a vinařství

Valtra nové traktory ukázala při příležitosti konání mezinárodního zemědělského veletrhu Agritechnica 2019 v Hannoveru. Valtra patří pod americký koncern AGCO (vlastní další značky Fendt, Massey Ferguson, Challenger). Valtra bude třetí značkou nabízející speciální traktory – ty už nabízí Massey Ferguson a Fendt. Valtra speciální traktory již v minulosti vyráběla, výroba ale byla ukončena z důvodu standardizace motorů a přeorientování výroby na současnou nabídku traktorů.

Nové traktory řady F Valtra vyrábět nebude. Traktory pro ni bude vyrábět italský výrobce Agritalia ze skupiny Carraro. Tento výrobce již v minulosti traktory pro Valtru vyráběl. Řada F zahrnuje modely o výkonu od 75 do 105 koní - F75, F85, F95 a F105 - určené pro zahradnictví a vinařství. Každý traktor je k dispozici ve třech šířkách: 1,50 m, 1,40 m nebo 1,30 m. Zákazníci mají na výběr mezi kabinou nebo plošinou s rolovací lištou. Jiné verze nabídnou výhradně platformu s obručemi nebo kabinu.

V traktorech nenajdeme ani koncernový motor AGCO, ale čtyřválec FPT se zdvihovým objemem 3,4 l a vstřikováním Common Rail. Tyto motory splňují emisní normu Stage IIIB díky katalyzátoru (DOC) a pasivnímu filtru pevných částic. Maximální výkon se pohybuje od 75 do 105 koní, točivý moment od 320 do 405 Nm. K dispozici jsou dva typy převodovek. První nabídne 24 rychlostních stupňů vpřed a 24 vzad a druhá převodovka 24 rychlostních stupňů vpřed a 12 vzad.

V závislosti na modelu je standardem hydraulické čerpalo 68 l/min nebo 100 l/min. Volitelně pak 120 l/min. V závislosti na předpokládané práci má zákazník na výběr mezi zadním vývodovým hřídelem 540 + 540E nebo 540 + 1 000 ot/min. Sedadlo řidiče má mechanické nebo pneumatické odpružení. Kabina je odpružena přes silentbloky.

Přední kola se mohou natočit o 55 stupňů, poloměr otáčení je 3,6 m. Pohon čtyř kol a uzávěrka diferenciálu jsou aktivovány pomocí kolébkového spínače v kabině. Ovládací prvky traktoru jsou umístěny na pravé straně kabiny. Možnosti velikosti kol se pohybují od přibližně 400 do 500 mm vpředu a od 600 do 700 mm vzadu. Úzká verze traktoru má o něco delší rozvor kol 2148 mm, standardní verze pak 2124 mm.

Proč v úvodu píšeme o evropské nabídce? Protože Valtra pro Ameriku a Afriku speciální traktory do sadů již dlouhodobě nabízí.

Autor: Milan Jedlička
Foto: Valtra

Tématické tagy


Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.
Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.