Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 25.4. – svátek slaví Marek

Větší bezpečnost, čistota vozovky a pohodlí, přichází vylepšené zemědělské návěsy Fliegl

Zveřejněno: 6. 6. 2019

Přesně před 21 lety, v roce 1998, představil Josef Fliegl Senior svůj nový zemědělský návěs, který šetřil cesty (odvezl více hmoty) a dokázal nahradit speciální vozidla (mohl být vybaven řadou doplňků). Teď, po 7 700 dnech a 22 000 vyrobených kusů ASW, přichází facelift, který nabízí vylepšenou bezpečnost provozu, menší znečišťování vozovky a vyšší komfort jízdy.

Fliegl Gigant ASW 281 s posuvnou stěnou Insight.

Návěsy ASW přepravovanou hmotu nevyklápí, ale vytlačují za pomocí posuvné stěny. Konkrétní novinkou je tedy posuvná stěna "Insight" s velkým průzorovým oknem. Díky němu může řidič zvenčí získat dokonalý přehled o vnitřku ložné plochy. Tím se výrazně zvyšuje bezpečnost a komfort při nakládání a vykládání. Průhledný materiál se hned tak neopotřebuje, neboť je vyroben z nárazuvzdorného speciálního materiálu. Nebude mu vadit ani vysoké zatížení. Kromě toho je materiál odolný vůči UV záření, slunce by tedy rovněž nemělo být problémem. Rozsáhlé zkoušky na pokusných farmách ukázaly, že na průhledné stěně se nezachytává žádná hmota, dokonce ani mastná nebo mokrá. Tím je zajištěna viditelnost do ložné plochy za každých podmínek.

Nové návěsy dostanou i lepší koncové osvětlení. Použito je dynamické LED osvětlení, vyrobené z nárazuvzdorného materiálu, který zaručuje dlouhou životnost. Směrovky jsou tzv. dynamické (segmentové blikání zevnitř-ven) - běžně k vidění například u automobilů Audi či nově též u faceliftu Škody Superb.

Pro zachování čistoty stroje, silnice a zajištění bezpečnosti byl vyvinut tzv. balíček Fliegl Protect. Doplněk Protect zahrnuje plastový blatník a zadní nárazník pro eliminaci znečištění vozovky. Na hliníkový pás nad blatníkem je připevněn kryt z plastu. Materiál tak po něm snadno sklouzne ještě v terénu. Plast byl zvolen proto, že ocel je ostrá a mohl by se o ni někdo zranit.

Návěsy jsou dále vybaveny zadní hydraulickou ochranou proti podjetí. Při otevírání zadní stěny návěsu se tato ochrana automaticky sklopí nahoru. Následně může být náklad vytlačen. Po vyložení nákladu se opět ochrana proti podjetí sklopí dolů. Nezachytí se tak na ni žádný materiál, který by pak znečistil vozovku.

K mání jsou i nástavky pro zvýšení objemu návěsu.

Optimální zajištění nákladu zajišťuje bezpečnost přepravy a chrání náklad před kontaminací a ztrátami. Fliegl nabídne čtyři různé systémy tak, aby bylo možné splnit všechny individuální požadavky zákazníka.

Autor: Milan Jedlička
Foto: Fliegl

Tématické tagy


Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.
Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.