Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 27.4. – svátek slaví Jaroslav

Viniční robot Bakus – tichý, ekologický, chytrý a elektrický pomocník

Zveřejněno: 18. 3. 2024

Viniční robot VitiBot Bakus od francouzské firmy VitiBot je průkopník ve viniční technice. VitiBot Bakus je výsledkem pětiletého výzkumu a vývoje týmu mladých inženýrů, kteří sdílí nadšení pro robotiku a ekologii. Nabízí nové a mnohem šetrnější postupy při pěstování vinné révy.

Viniční robot VitiBot Bakus.

Autonomní robot VitiBot Bakus má v sobě umělou inteligenci – vinnou révu okopává, likviduje plevel a zajistí postřiky před škůdci. V budoucnu by měl i ožínat a předřezávat.

Robot VitiBot Bakus se spouští do pohybu pomocí zařízení, které vypadá jako smartphone, zvolí se funkce autonomní a robot si sám zpracuje celý vinohrad. „Zastane práci ve vinici a přitom chrání životní prostředí. Přináší budoucnost do udržitelného pěstování vinné révy. V době, kdy je stále náročnější zajistit pracovníky na sezonní práce, tak přináší nejen úsporu času, ale také financí. Po zhruba pěti hodinách nabíjení dokáže díky čtyřem lithium-iontovým bateriím pracovat až deset hodin v kuse. Klidně i o víkendu,“ komentuje Zdeněk Sedláček, prodejce zemědělské techniky v AGROTEC Group.

Díky 12 mechanickým detektorům dokáže stroj v případě podezřelého pohybu nebo jiné nezvyklé změny povrchu zpomalit či zastavit. Stroj VitiBot Bakus si bezpečně poradí také v kopcovitém terénu, při jízdě ze svahu se navíc dobíjí.

„Autonomní stroj VitiBot Bakus udělá tolik práce jako zhruba dva traktory,“ chválí Miloš Michlovský, slavný vinař, vinohradník, šlechtitel, enolog, vysokoškolský pedagog, inovátor a experimentátor.