Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 20.4. – svátek slaví Marcela

Vybírač horizontálních sil Rival 300 využíval podvozek mlátičky SK-4. Jeho nástupce Fenomén 45 zase podvozek řezačky SPS-420

Zveřejněno: 18. 2. 2022

Samojízdný vybírač horizontálních sil ZS 1-027 (Rival 300) na československý trh přišel, aby zkvalitnil vybírání siláže. Jeho nástupce Fenomén 45 (ZS-1) byl reakcí na stále častější výstavbu velkokapacitních horizontálních sil pro ukládání silážované píce.

Samojízdný vybírač horizontálních sil ZS 1-027 (Rival 300).

Po ukončení výroby přívěsného frézového vybírače siláže VSZ-140 z Agrostroje Pelhřimov (vyráběl se od 60. let minulého století) začaly zemědělské podniky vybírat siláž z horizontálních silážních prostorů hydraulickými jeřábovými nakladači. Tyto nakladače nebyly k siláži šetrné, a tak se velmi brzo kazila.

V 80. letech minulého století na československý trh přišel samojízdný vybírač horizontálních sil ZS 1-027 (Rival 300), který měl zkvalitnit vybírání siláže a zamezit kažení. Vyvinulo ho Středisko oprav a rozvoje při Státním statku Česká Třebová.

Fenomén 45 s typovým označením ZS-1.
Fenomén 45 s typovým označením ZS-1.

Vybírač ZS 1-027 (Rival 300) byl složen z podvozku (upravený podvozek ze sklízecí mlátičky SK-4), vybíracího ústrojí, radlice se soustřeďovacím a vkládacím šnekem, metače, usměrňovací koncovky a kabiny. Stroj byl určen k vybírání, rozdružování a nakládání objemových materiálů z horizontálních skladovacích prostorů s pevným, rovným a odvodněným podkladem. Vybírací stroj ZS 1-027 (Rival 300) dokázal při vybírání rozdružovací frézou zkrátit délku řezanky. Metač se postaral o narušení stonků rostlin a zrna kukuřičné siláže. S takto upraveným krmivem snadno manipulovaly další stroje na statku (krmné vozy či pásové dopravníky). Takové krmivo dobytek lépe trávil.

O několik let později byl představen nástupce s názvem Fenomén 45 a typovým označením ZS-1. Byl reakcí na stále častější výstavbu velkokapacitních horizontálních sil pro ukládání silážované píce. Úkolu vyvinout vhodný samojízdný plnicí a vybírací stroj ZS-1 (Fenomén 45) se ujalo Sdružení opravárenství a rozvoje v Libchavách za účinné spolupráce s VÚZT Praha-Řepy.

Vybírací stroj ZS-1 Fenomén 45 umožňoval naskladňování horizontálního sila, po jednoduché úpravě umožňoval i vybírání siláže. Uplatnil se i při míchání krmiv. Podvozek, včetně rámu, motoru, pojezdových kol, řízení, hydraulického a hydrostatického systému, byl použit ze samojízdné sklízecí řezačky SPS-420.

Samojízdný vybírač ZS-1 Fenomén 45 byl už vybaven lepším, otočným teleskopickým ramenem. Kabina už měla klimatizaci, a tak bylo možné stroj pohodlně používat za každého ročního období.