Pozvánka na Polní den společnosti HORSCH. Ždírec 26. 6. 2024 od 9:30 hod.
Dnes je 2.5. – svátek slaví Zikmund

Výrobce STS Prachatice meziročně zvýšil obrat o 10,6 %

Zveřejněno: 3. 8. 2023

V nové výroční zprávě společnost STS Prachatice uvádí, že se i v roce 2022 rozvíjela v zakázkové kusové výrobě, a to jak ve výrobě vlastních výrobků, tak i ve speciální zakázkové výrobě, zejména pro zahraniční zákazníky. Čistý obrat se meziročně zvýšil o 10,6 %, z toho tržby z prodeje vlastních výrobků a služeb se zvýšily o 11,8 % a tržby za prodej zboží o 12 %. I v roce 2022 se ve zvýšení částečně promítá i nárůst cen materiálu, kooperací a služeb.

Vyvážečka dřeva STS Prachatice 10T.

Firma STS Prachatice a.s. je strojírenskou a obchodní firmou s historií vzniku v 50. letech minulého století. Současnou podobu má od 1. 1. 1994. Firma vyrábí lesnické stroje, zemědělské stroje a zabývá se speciální zakázkovou strojírenskou výrobou. Významné postavení získala v obchodní činnosti v oboru lesní a zemědělská technika. S výrobním vybavením je schopna vyrábět cenově výhodné strojírenské díly dle přání zákazníků v odpovídající kvalitě.

Společnost STS Prachatice, a.s. pokračovala v roce 2022 v zakázkové kusové výrobě, a to jak ve výrobě vlastních výrobků, tak i ve speciální zakázkové výrobě, zejména pro zahraniční zákazníky. Byl zajištěn potřebný objem zakázek, což se následně spolu se zvýšením cen materiálu a práce projevilo ve zvýšeném obratu. Problematická situace byla v zajišťování potřebného materiálu, mnohdy s nutností odpovídajícího předzásobení v konsignačních skladech apod. Zároveň se nezměnily podmínky v zaměstnáváni potřebných pracovníků a jejich nedostatek na trhu trvá.

Firma vyráběla i nadále komponenty pro zemědělské stroje, pro výrobu zdvihacích zařízení na výškové budovy, a dalších speciálních konstrukcí. Ve vlastní zakázkové výrobě se jednalo o výrobu vyvážecích souprav dřeva, nakládacích jeřábů, kalových čerpadel, míchadel, mulčovačů a vestavby vozidel pro hasiče a ostatní zákazníky. Začalo být využíváno pracoviště pro kusovou výrobu ocelových nádrží dle výkresové dokumentace zákazníka.

Na úseku výzkumu a vývoje pokračovala úspěšně realizace projektu „Víceúčelový modulární systém těžby pařezů a dalších komodit“, který skočil 30. 11. 2022 a v roce 2023 bude provedeno závěrečné řízení. V rámci tohoto projektu byly vyrobeny a odzkoušeny nové prototypy strojů, které budou dále uváděny na trh.

Čistý obrat STS Prachatice, a.s. se meziročně zvýšil o 10,6 %, z toho tržby z prodeje vlastních výrobků a služeb se zvýšily o 11,8 % a tržby za prodej zboží o 12 %. I v roce 2022 se ve zvýšení částečně promítá i nárůst cen materiálu, kooperací a služeb. Provozní zisk dosáhl 6 330 tis. Kč. Odpisy činily 6 102 tis. Kč. Celkový hospodářský výsledek po zdanění byl vykázán zisk ve výši 4 822 tis. Kč. Osobní náklady vzrostly meziročně o 2 %, při výrazném nárůstu hodinové sazby. Cizí zdroje poklesly o 3,2 %. Krátkodobé závazky z obchodního styku se snížily o 6 % proti předcházejícímu roku a hodnota krátkodobých pohledávek z obchodního styku se zvýšila o 35 %.