Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 19.4. – svátek slaví Rostislav

WM Agri Technics udělá z nosiče nářadí autonomní stroj do svažitých vinic

Zveřejněno: 12. 2. 2020

Strmé terasy vinic, úzké cesty mezi vinicemi a nízké konstrukce – to po mnoho let vyžaduje vysoký podíl manuální práce, která je časově náročná. Jak tuto práci zpříjemnit vinařům?

V tomto případě by asi každý volil autonomní verzi. Odkryté pracoviště obsluhy při chemické ochraně není komfortní

V roce 2006 se strojírenská společnost Willy Mulser ujala této výzvy a vyvinula stroj, kterému nevadí úzké cesty, strmé svahy a obtížný terén. Stroj měl zpočátku pracovat ve spojení pouze s postřikovačem. V průběhu let se ale stal více multifunkčním a současná verze je vyráběna od roku 2015. Nyní výrobce uvádí do prodeje i autonomní verzi.

Dnes už se italská firma WM Agri Technics zabývá výrobou multifukčních nosičů nářadí speciálně vyvinutých pro provoz ve vinici. Flexibilní a extrémně ovladatelný stroj Vitrac, který umí pracovat ve spojení i s tím nejsložitějším příslušenstvím, se nejvíce osvědčuje na strmých svazích. Obsluze zároveň poskytuje dobré pohodlí.

Výrobce nyní přichází s autonomní variantou Vitrac AutoDrive, která se může pohybovat po vinici bez nutnosti řidiče. Stroj je již v prodeji. Zajímavostí je, že stávající majitelé si mohou svůj Vitrac přestavět také na autonomní verzi.

Nosič nářadí je osazen čtyřválcovým motorem Kohler KDW 1404 o výkonu 23,5 kW (32 k). Všechna čtyři kola jsou poháněna hydrostaticky a maximální rychlost nosiče je 10 km/h. Nosič využívá kloubovou koncepci. I když se dokáže pohybovat po vinici autonomně, stále je k dispozici sedadlo řidiče, které se spolu s ovládacími prvky může otáčet o 180 stupňů. U standardních pneumatik je nosič široký 90 cm, s úzkými pneumatikami 80 cm a 102 cm u širokých pneumatik.

Myšlenka autonomního postřikovače či rosiče pro provoz ve vinicích či v ovocných sadech není nová. Začátkem roku 2019 se představil první autonomní postřikovač do ovocných sadů. John Deere minulý rok představil i poloautonomní stroj s integrovaným postřikovačem na ochranu řádkových kultur. V těžko přístupných vinicích se také uplatňují drony.

Ve videu níže je vidět, jak autonomní nosič nářadí pracuje. Fotogalerie znázorňuje široké možnosti využití tohoto multifunkčního stroje.

Autor: Milan Jedlička1)
Foto: WM Agri Technics

1) čerpáno z materiálů WM Agri technics

Tématické tagy


Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.
Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.