Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 19.4. – svátek slaví Rostislav

ZEMĚ ŽIVITELKA 2017: Nejvýkonnější sklízecí mlátička na Výstavišti

Zveřejněno: 24. 8. 2017

Na akci Země živitelka je možné vidět na výstavní ploše, kde se prezentují stroje New Holland, nejvýkonnější sklízecí mlátičku - New Holland CR10.90. 15. září 2014 v provincii Wragby ve Velké Británii sklízecí mlátička CR10.90 pokořila současný světový rekord ve sklizni pšenice za osm hodin. Během rekordu bylo sklizeno 797,656 tuny pšenice za osm hodin. Nejvyšší špičkový výkon byl 135 t/h v reálných podmínkách. Tento rekord samozřejmě dává na sobě znát.

New Holland CR10.90

Všechny sklízecí mlátičky řady CR jsou osazeny koncernovými motory FPT Industrial. Jedná se o motory řady Cursor 9, 10 a 13, které plní přísné emisní limity normy Tier 4A pomocí technologie SCR selektivní katalytické redukce, vstřikováním AdBlue do výfukového potrubí. Největší model z řady CR10.90 je vybaven motorem Cursor 16, který pomocí nové technologie SCR, nazývané jako HI-eSCR, plní i finální emisní normu značenou jako Tier 4B, opět pouze pomocí vstřikování AdBlue do výfukového potrubí bez nutnosti použití recirkulace a filtru pevných částic. Systémy SCR mění škodlivé oxidy dusíku na vodu a vodní páru. Systém pracuje kompletně za motorem, tudíž nezasahuje vůbec do procesu spalování. Vlastní motor pracuje pouze s čistým vzduchem a palivem. Tím je zaručena pružnost motoru a efektivita spalování. Další výslednou výhodou jsou nižší nároky na chlazení, delší servisní intervaly a obecně i vyšší spolehlivost provozu motoru.

Pomalu začíná mít nejvýkonnější sklízecí mlátička svého nového nástupce, který by se měl představit příští rok. Více informací

Autor: Milan Jedlička
Foto: Milan Jedlička

Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.
Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.