Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 20.4. – svátek slaví Marcela

Znovuzrození vodíkového traktoru? FPT rozvíjí technologii vodíkového palivového článku

Zveřejněno: 25. 9. 2018

V rámci strategie nabízet motory s různým pohonem, FPT Industrial, jenž patří do koncernu CNH Industrial, pracuje na vývoji technologie vodíkových palivových článků. Technologie vodíkových palivových článků může v budoucnu vést k tomu, že stroje budou mít nulové emise. Projekt, respektive technologie, je zatím určena pro silniční vozidla přepravující náklady. První koncept užitkového vozidla na vodík byl představen nyní na veletrhu IAA v Hannoveru. V minulosti se koncern CNH Industrial ale snažil tuto technologii dostat i do traktorů.

Koncept vodíkového traktoru z roku 2009.

Vodíkové palivové články nabízí modularitu a šetrnost k životnímu prostředí. FPT Industrial (vyrábí motory Iveco) naznačil, že by se potřebný vodík mohl vyrábět z obnovitelných zdrojů, z biometanu, větrné nebo sluneční energie. Cílem výzkumného a vývojového projektu je zatím studium, testování a překonání skutečných omezení.

Koncept užitkového vozidla na vodík. Představen na letošním veletrhu IAA v Hannoveru.
Koncept užitkového vozidla na vodík. Představen na letošním veletrhu IAA v Hannoveru.

Celá technologie je založena na nádržích s vysokou odolností z uhlíkových vláken, odkud proudí vodík do palivových článků za účelem výroby elektřiny, která pohání elektrický motor o výkonu 400 kW. Tato kombinace - elektrických a palivových článků – nevytváří žádné emise.

Motory FPT Industrial nalezneme v traktorech koncernu CNH Industrial (Case IH, New Holland a Steyr). Před téměř deseti léty CNH Industrial představil traktor poháněný vodíkem, který nesl označení NH2. Traktor dokonce získal zlatou medaili na veletrhu SIMA. Představena byla později i druhá generace traktoru na vodík. Vývoj byl později (asi) pozastaven, protože se začal vývoj soustředit na traktor, který pohání metan. Koncept užitkového vozidla na veletrhu IAA v Hannoveru však dokazuje, že výrobce FPT Industrial nad vodíkovou technologií nezanevřel a možná se tajně pracuje i na traktoru.

Autor: Milan Jedlička
Foto: CNH Industrial

Tématické tagy


Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.
Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.