AgroEcoPower na Techagro 2024. Pavilon P, stánek 056
Dnes je 19.3. – svátek slaví Josef

Američan vyrobil plně elektrický traktor, který slibuje mnohé. Od roku 2020 s ním chce dobýt celý svět

Zveřejněno: 18. 5. 2019

Americký výrobce Solectrac, jehož zakladatel má prý téměř třicetileté znalosti v oblasti elektrifikace, vyvinul a vyrobil plně elektrický traktor, se kterým chce od roku 2020 dobýt celý svět. Již nyní je v prodeji v Americe. Podívejte se, jakých hodnot v současnosti dosahuje elektrický traktor, který je určen pro menší farmáře.

Solectrac eUtility.

Společnost Solectrac LLC založil Stephen Heckeroth, který se zabývá hledáním alternativ k fosilním palivům téměř tři desetiletí. Uvádí, že má 25 let zkušeností s výrobou elektrických traktorů a přestavbou vozidel na elektrický pohon. Jeho společnost dokonce v roce 2014 získala možnost se účastnit indicko-amerického fóra pro výzkum a vývoj. To by mohlo být vysvětlením, proč jeho první elektrický traktor má vzhled „indického traktoru“. Jeho první prototyp elektrického traktoru vyhrál grant, který otevřel cestu k sériové produkci. Názory na elektrické traktory jsou v zemědělském oboru celkem jednotné. Stále více výrobců se přiklání k tvrzení, že v současné době má elektrifikace smysl jen u malých traktorů. I přesto, že se v praxi prokázalo jako téměř nemožné pracovat s plně elektrickým výkonným traktorem standardní koncepce, někteří výrobci od této myšlenky nehodlají odstoupit a vymýšlí jiné varianty elektrifikace větších strojů.

Solectrac vyvinul baterii a elektromotor s vysokým točivým momentem speciálně pro elektrické traktory a vysokokapacitní lithiové baterie. Výrobce v roce 2017 uváděl, že v roce 2018 vyrobí deset traktorů a v následujících letech zvýší výrobu desetkrát. Jaká je pravda o počtu vyrobených kusů se ale nikde nedozvídáme. Faktem je, že jsou v nabídce nyní dva typy traktorů eUtility a eFarmer, přičemž se výrobce chlubí dalšími plány.

Model eUtility váží přibližně 2 tuny včetně akumulátoru. Uvádí se, že životnost baterie činí přibližně deset let. Elektromotor dodává výkon přibližně 18,4 kW (25 k) a dosahuje nejvyššího výkonu 36,7 kW (50 k). Traktor vydrží na jedno nabití přibližně 5 až 8 hodin (v závislosti na zatížení). Dobu provozu lze prodloužit přídavnou baterií, jež se umísťuje do zadního závěsu.

Baterie se nabije za tři hodiny, pomalým nabíjením přes noc. Integrovaný systém správy baterií automaticky chrání baterie během nabíjení a vybíjení. Traktor je vybaven převodovkou se čtyřmi rychlostními stupni. Maximální rychlost jízdy činí 32 km/h. Zadní závěs kategorie 1 umožňuje zvednout 450 kg. Nechybí PTO s 540 ot/min. Traktor je již k dostání v Americe. Od roku 2020 bude dostupný i ve zbytku světa.

Ve třetím čtvrtletí roku 2019 bude na trhu také čelní nakladač pro traktor. Ten ale nebude využívat žádnou hydrauliku, protože výrobce odmítá používat jakákoliv maziva, oleje apod. Čelní nakladač bude tedy využívat též elektromotory. Jako protizávaží bude sloužit již zmíněný 20 kWh akumulátor v zadním závěsu. Traktor má poháněnou pouze zadní nápravu, avšak výrobce ve třetím čtvrtletí tohoto roku nabídne i model s pohonem všech kol. S traktorem je možné agregovat všechna dostupná zařízení (kromě těch, které vyžadují hydrauliku). Jako doplněk ale může být instalováno hydraulické čerpadlo pro starší nářadí, které tuto možnost vyžaduje.

Druhý nabízený model eFarmer má podobné parametry, avšak koncepčně má blíže k nosiči nářadí. Nářadí je možné agregovat jak do přední, tak zadního závěsu, ale i mezi nápravy. Tudíž i přídavnou baterii je možné umístit do těchto míst. Jedna baterie poskytne 3 až 6 hodin provozu. Díky koncepci je ale možné vybitou baterii rychle zaměnit za plně nabitou a nezdržovat se nabíjením. Nosič nemá k řízení volant, ale joystick.

Co přináší elektrický traktor za výhody? Je to podobné jako u elektromobilů – nulové emise, tichý chod, žádné palivo, hydraulická kapalina, nižší provozní náklady.

Přečtěte si také

Autor: Milan Jedlička
Foto: Solectrac

Tématické tagy