Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 24.4. – svátek slaví Jiří

Traktor na elektřinu, který místo baterie za sebou táhne napájecí kabel. Vážně existuje a funguje

Zveřejněno: 20. 12. 2018

Není překvapující, že řada výrobců traktorů si pohrává s myšlenkou plně elektrického stroje. Kolem tohoto témata, tak jako u elektromobilů, se vede řada debat. Někdo už to dokázal, jiní zase čelí konstrukčním překážkám. John Deere, jeden z největších výrobců zemědělské techniky, představil vlastní svérázné řešení elektrického traktoru a dal sbohem obvyklému problému.

John Deere dal sbohem akumulátorům a nahradil je napájecím kabelem.

Na trhu už se objevují plně elektrické traktory, ale jen o výkonu pár koní. Vyvíjí se však elektrické traktory o výkonu několik stovek koní. Problémem elektrických traktorů o výkonu několik stovek koní je to, že dodnes neexistuje kompaktní baterie s vysokou kapacitou. Pokud bychom totiž chtěli výkonný elektrický traktor, musel by mít k dispozici obří baterii, což vzhledem k poptávce po kompaktních traktorech, je nežádoucí. O tom se ostatně přesvědčil John Deere v roce 2016. Ukázal světu 100 % elektrický standardní traktor, který dokázal produkovat 130 kilowattů výkonu. Avšak pouze na 4 hodiny, současné známé technologie neumožňují takto výkonný elektrický traktor používat déle. John Deere proto od tohoto projektu upustil, ale vývoj nezastavil.

Už v dubnu letošního roku prozradil médiím produktový inženýr divize elektrických pohonů John Deere, že se momentálně pracuje na 100 % autonomním elektrickém traktoru. To je velmi zajímavé, neboť John Deere do jednoho stroje skloubí aktuálně dvě technologie, které hýbou světovým průmyslem – elektrifikaci a autonomii. Ještě zajímavější je, že John Deere až doteď nikdy nepředstavil vlastní vizi autonomního traktoru (všichni velcí světoví hráči už ano).

Nyní konečně John Deere oficiálně v rámci prezentace v Kaiserslauternu představil elektrický, autonomní traktor. Traktor byl vyvinut v rámci programu GridCON, ve kterém se vyvíjí nová generace zemědělských strojů.

Svérázným řešením traktoru je, že stroj nemá akumulátor. Místo akumulátoru za sebou traktor tahá napájecí kabel, čímž John Deere předešel problémům spojených s nízkou kapacitou baterií. Tahání kabelu a jeho namotávání obstarává automatika umístěná na ramenou tak, aby se nepřipletl do pracovního prostoru traktoru. Tato technologie není nic nového, protože na podobném principu funguje například aplikace digestátu za pomocí aplikačních tažených hadic. Na zemi je stroj napájen stejnosměrným proudem z rozsahu středního napětí. Ve vnitřní síti traktoru, je převeden na 700 voltů. Traktor může být vybaven kabelem o délce 1 km.

Výkon elektrického traktoru není špatný – méně než 300 kW (408 k). Dvě třetiny této kapacity je k dispozici pro závěsnou techniku. Pro zajištění bezpečnosti je traktor vybaven řadou senzorů. Stroj nemá žádnou kabinu, vznětový motor a palivovou nádrž, takže hmotnost je značně snížena. Elektrický autonomní traktor je teoreticky levnější než běžný traktor. V současné době jsou požadované snímače pro takové stroje relativně drahé. Pokud je John Deere koupí ve velkém, náklady by měly klesnout.

Traktor se představil i na prvním videu.
Autor: Milan Jedlička
Foto: electrive.com

Tématické tagy


Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.
Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.