Víceúčelové rotační plečky GST BIOSTAR. Nástroj na celoplošnou mechanickou kultivaci
Dnes je 29.3. – svátek slaví Taťána

Balicí technika Kubota. Co všechno vario lis Kubota BV 5160 nabízí?

Zveřejněno: 21. 4. 2022

Lis Kubota BV 5160 je mezi českými zemědělci oblíbený. V tomto článku si představíme jeho výbavu a přednosti.

Dobrým standardem u této kategorie lisů Kubota BV 5160 je vybavení centrálním mazáním řetězů s možností nastavení intenzity mazání na jednotlivých štětečcích.

V Česku nejprodávanější sběrací ústrojí lisu Kubota BV 5160 je tvořeno 5 řadami prstů a je široké 220 cm pro sběr i maximálně širokých řádků hmoty. Velice zajímavým, a firmou Kubota patentově chráněným detailem, je řetězový pohon tohoto ústrojí, který se nachází z vnitřní strany krajových plechů. U tohoto řešení, není potřeba pro transport demontovat opěrná kopírovací kolečka. Malý, ale pro obsluhu velice přínosný detail. Do standardní výbavy patří vkládací rotor, který je možné kombinovat s řezacím ústrojím – je vybaveno 14 nebo 25 jednotlivě jištěnými noži. Při ucpání vkládacího kanálu je možno použít systém výklopného dna. Dno je plně ovládáno z kabiny traktoru bez toho, aby obsluha musela kabinu opustit.

Lisovací komora lisu Kubota BV 5160 je po celém obvodu tvořena 5 nekonečnými řemeny, které jsou pro maximální nasazení tvořeny ze 3 vrstev s tloušťkou vlastního pásu 1 cm. Nutno podotknout, že u žádného ze strojů, které byly prodány v České republice nebylo potřeba tento řemen měnit (z důvodu přetržení).

I s krátkou slámou lis Kubota BV 5160 zajistí správnou tvorbu jádra balíku

V přední části lisovací komory (hned za vkládacím kanálem) jsou integrovány 3 lisovací válce, které slouží k perfektnímu roztočení lisovaného materiálu a vytvoření ideálního jádra balíku. A opět jeden chytrý detail – každý lis Kubota BV 5160 si s sebou na zadních vratech veze jakýsi „hřeben“, který nalezne své opodstatnění při lisování přeschlé slámy po kombajnu s axiálním mláticím ústrojí. Tento hřeben se bez jakéhokoliv nářadí vloží z vnitřní strany komory do vkládacího kanálu a zaručí i u velmi krátké a nadrolené slámy správnou tvorbu jádra balíku a jeho otáčení v lisovací komoře během lisovacího procesu. Při přejezdu na jiný druh lisovaného materiálu, je ovšem potřeba tento vkládaný díl opět z kanálu vyjmout.

Kubota BV 5160 – Odkládací rampa hotových balíků s nastavením „tvrdosti“ je standardem a navíc – váleček na ložiskách, který je v této rampě integrovaný zaručí opravdu jemné vyskladnění a odložení hotového balíku.
Kubota BV 5160 – Odkládací rampa hotových balíků s nastavením „tvrdosti“ je standardem a navíc – váleček na ložiskách, který je v této rampě integrovaný zaručí opravdu jemné vyskladnění a odložení hotového balíku.

Pohon lisovacích pásů je řešen pogumovaným segmentovým válcem, který je v přední/horní části lisovací komory. Nastavení lisovacího tlaku lisu Kubota BV 5160 se provádí pomocí hydraulického systému s maximálním tlakem – úctyhodných 240 barů. Standardně je dodáván systém měkkého jádra Intelligent Density 3D s předvolbou nastavení lisu pro lisování jednotlivých druhů materiálu. Kdo by nevěřil tomuto z výrobního závodu přednastavenému režimu, může si jej jednoduše změnit dle potřeby ve 3 nastavitelných úrovních intenzity slisování v libovolných průměrech jednotlivých vrstev balíku – maximální využití potenciálu stroje pro úsporu vázacího materiálu, času i pohonných hmot!

Systém vázání sítí se nachází v přední části lisu Kubota BV 5160, a to velice nízko – hned nad sběračem. To opět ocení obsluha. Žádné lezení po schůdkách a obtížná výměna sítě. Špulka s vázacím materiálem se vkládá do zásobníku velice jednoduše a zavedení sítě při prvním balíku bylo vyhodnoceno dokonce v testu renomovaného zemědělského časopisu Profi jako nejlepší ze všech testovaných strojů. Pro maximální nasazení stroje během dne jsou po stranách pod laminátovými kryty boků lisu integrovány ještě zásobníky na další 2 špulky sítě – a se 3 špulkami se lehko lisuje celý den!

Standardně je dodáván systém měkkého jádra Intelligent Density 3D s předvolbou nastavení lisu Kubota BV 5160 pro lisování jednotlivých druhů materiálu.
Standardně je dodáván systém měkkého jádra Intelligent Density 3D s předvolbou nastavení lisu Kubota BV 5160 pro lisování jednotlivých druhů materiálu.

Dobrým standardem u lisů Kubota BV 5160 je vybavení centrálním mazáním řetězů s možností nastavení intenzity mazání na jednotlivých štětečcích. Mazání ložisek a jiných pohyblivých bodů tukem je rovněž velice komfortní – všechny mazací místa jsou centrálně vyvedená, a tak nehrozí nebezpečí při „hledání“ těchto jednotlivých mazacích bodů, že na některý prostě zapomeneme. Rovněž odkládací rampa hotových balíků s nastavením „tvrdosti“ je standardem a navíc – váleček na ložiskách, který je v této rampě integrovaný zaručí opravdu jemné vyskladnění a odložení hotového balíku. Extra široké balonové pneumatiky a náhonový kardan Walterscheid se spojkou a homokinetickými klouby. To vše je základní výbava stroje Kubota BV 5160.

Ještě bonbónek nakonec. Ovládání všech funkcí stroje Kubota BV 5160 je pomocí plně ISO kompatibilního barevného terminálu TELLUS GO z dílen Mechatronicu v holandském Niew Venepu. Jenom tady si můžete případně něco připlatit – barevný terminál ISO MATCH TELLUS se 2 obrazovkami je už fakt pro fajnšmekry, kteří nepohrdnou možností napojení jedné z obrazovek na internet, flash patronu, nebo kameru.