Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 27.4. – svátek slaví Jaroslav

Bateriový Claas Scorpion 732e: prototyp teleskopického manipulátoru pro lokálně bezemisní a tichou manipulaci s materiálem

Zveřejněno: 8. 1. 2024

Claas společně s firmou Liebherr na mezinárodním zemědělském veletrhu Agritechnica 2023 v Hannoveru prezentoval elektricky poháněný teleskopický manipulátor Claas Scorpion 732e.

Teleskopický manipulátor Claas Scorpion 732e vystavený na veletrhu Agritechnica 2023.

Při vývoji alternativních pohonů zaujímá firma Claas otevřený přístup se silným zaměřením na zákazníka. Ve střednědobém horizontu jsou spalovací motory na udržitelná paliva jako HVO (hydrogenované rostlinné oleje) lepší než ostatní koncepty. Bateriové elektrické pohony bez lokálních emisí však nabízejí významný potenciál v nižším výkonovém rozsahu a pro aplikace týkající se manipulace s materiálem, práce na dvoře a komunální využití.

Teleskopické manipulátory jsou univerzální stroje pro zvedání těžkých břemen, nakládání přívěsů nebo stohování balíků. Akumulátorový teleskopický nakladač, jako je Claas Scorpion 732e – (společný vývoj s Liebherr) – nabízí mnoho výhod: stroj je velmi tichý a lokálně bez emisí, což představuje výhodu zejména pro lidi a hospodářská zvířata při práci uvnitř budov. Dva nezávislé elektrické pohony o výkonu 90 kW, modulární koncepce akumulátoru o kapacitě 64 kWh pro až 4 hodiny provozu a palubní nabíječka akumulátoru o výkonu 22 kW zajišťují dostatečný výkon a flexibilitu. Nabízí maximální rychlost 30 km/h. Kromě toho mohou zemědělci nabíjet baterii pomocí elektřiny vyrobené z fotovoltaického systému na farmě nebo z bioplynové stanice.

Autor: Milan Jedlička
Foto: Claas a Milan Jedlička

Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.
Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.