Víceúčelové rotační plečky GST BIOSTAR. Nástroj na celoplošnou mechanickou kultivaci
Dnes je 29.3. – svátek slaví Taťána

Bělorusové na Den vítězství představili novou generaci vlastního traktoru o výkonu 440 koní

Zveřejněno: 19. 5. 2020

Minsk Tractor Works, bělorusky Минский тракторный завод (MTZ), pracuje na nové generaci traktorů, které by měly obsahovat moderní technologie. MTZ zahájil nový koncept strategie výroby a nastaly určité změny. Na Den vítězství byl představen jeden z prvních traktorů Belarus-4522 nové generace.

Inovovaný MTZ Belarus-4522 - nejvýkonnější zástupce nové generace traktorů

Aby mohl MTZ lépe konkurovat západním výrobcům, chce začít vyrábět zcela novou modelovou řadu traktorů se širokým spektrem výkonů a vlastností. Zároveň má být zachována výroba jednoduchých traktorů pro rozvojové trhy.

Už na loňském mezinárodním zemědělském veletrhu Agritechnica 2019 jsme mohli pozorovat snažení firmy MTZ. Ta poprvé představila několik traktorů ve zcela novém designu. Nyní MTZ představil další nový Belarus-4522. Ten se poprvé navzdory pandemii koronaviru COVID-19 představil v květnu 2020 v předvečer na Den vítězství na „náměstí“ přímo v továrně na výrobu traktorů v Minsku. S fotografiemi a informacemi o novém traktoru přišla jako první stránka Com-drive na Facebooku, v Evropě na to upozornila stránka Mechaman.

Číselné označení 4522 nebylo u traktoru použito poprvé. Již v roce 2016 se objevilo na traktoru o výkonu 466 koní, který se představil na moskevském Agrosalonu. Tehdy to byl nejvýkonnější traktor z produkce MTZ, pak jej o prvenství připravil model 5022. Od té doby prý bylo vyrobeno víc než tucet těchto modelů, některé z nich stále procházejí terénními zkouškami v oblasti kolem Minsku.

Inovovaný traktor je vybaven šestiválcovým dieselovým motorem Caterpillar C13 s výkonem 440 koní. Traktor byl obut do velmi širokých pneumatik pro snížení negativního zhutnění půdy - přední pneumatiky od Goodyear mají rozměr 1000/50 R25 a zadní od Alliance 1250/50 R32. Na rozdíl od traktoru představeného v roce 2016 byl již na nový model aplikován nový design, který zahrnuje osvětlení plně integrované v čelní masce. Tento design by měly mít v budoucnu již všechny nové traktory MTZ. Nový model by měl být širší veřejnosti představen na výstavě v září 2020 v Minsku.

Den vítězství (rusky День Победы Děň Pobědy) je státní svátek slavený v Rusku a některých dalších zemích. Byl poprvé stanoven nejvyšším velitelem Rudé armády Josifem Vissarionovičem Stalinem na 9. květen 1945 na počest ukončení druhé světové války v Evropě (8. května). Po nástupu komunismu v střední a východní Evropě byl oslavován, a byl stanoven státním svátkem. Jsou po něm pojmenovány mnohé ulice a sídliště.

Prezentace nové modelové řady traktorů MTZ na Agritechnice 2019 v Hannoveru.

Přečtěte si také

Autor: Milan Jedlička1)
Foto: Com-drive

1) z podkladů Com-drive, Mechaman

Tématické tagy


Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.
Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.